Proutěný základ

Ideálním základ pro jarní či velikonoční věnec představuje proutí, ale velmi zajímavě působí i korpus ze suché trávy. Pokud budeme proutěný věnec kupovat, může nás v závislosti na velikosti stát 200 i více korun. Snadno si však základ vytvoříme sami. Korpus nemusí být zdaleka tak pevný, jako pro adventní aranžování. Na spletení můžeme použít nejen vrbové či lískové proutí, ale také třeba červeně zbarvené větvičky svídy bílé.

Drobnosti na ozdobu jarního (velikonočního) věnce

Záleží jen na nás, zda si věnec zhotovíme v pestrých či pastelových barvách. Jako doplněk skvěle poslouží materiály v přírodních barvách (lýko, sláma).

  • Vejce jsou symbolem jara a nového života. Pro zdobení se nám budou hodit drobná vajíčka (použít můžeme vyfouknutá křepelčí, případně koupit dekorační) nebo části slepičích skořápek.
  • Květy – zvolíme-li živé květy (např. hyacinty, narcisy, tulipány, petrklíče), musíme počítat s kratší životností dekorace či nutností jejich obměny, zvlášť při umístění v bytě. Životnost květů můžeme prodloužit plastovými ampulemi na vodu. Jsou opatřeny víčkem s dírkou a prodávají se v různých průměrech a délkách v prodejnách s floristickými potřebami. Výborně poslouží také umělé květiny. Jen bychom se měli držet typických jarních druhů. Hodit se mohou např. primule, konvalinky, sněženky, tulipány, narcisy, modřence.
  • Zeleň – k přizdobení můžeme využít mech, větvičky stálezeleného buxusu či břečťanu. Dobře poslouží také barvínek, známý jako brčál.
  • Velikonoční symboly – hodí se drobná dekorační kuřátka, slepičky, kohouti, zajíčci, peříčka.
  • Stuhy – podle potřeby zvolíme vhodnou barvu a šířku stužky či krajky.

Zdobení základu věnce

K připevnění proutků a mechu k základu věnce se nejlépe hodí slabý drát. V hobby prodejnách a aranžérských potřebách jej seženeme pod označením drátek myrtový (průměr 0,35 mm a prodává se na špulce v barvě stříbrné, zelené a hnědé). Barvu drátku zvolíme tak, aby byl co nejméně nápadný.

Drobnobnosti, ať už skořápky vajec či velikonoční symboly nebo umělé jarní květiny, snadno připevníme za pomoci tavné lepicí pistole.

Výhodou je, že nemusíme věnec zdobit po celém obvodu, ale bohatě postačí ozdobení ve spodní části. Na hotový věnec pak můžeme ještě přivázat mašličku či stužky. Další inspiraci na výrobu jarního věnce, včetně ukázek postupu, najdete v naší fotogalerii. Pěkně vypadá věnec přizdobený rozkvetlými větvičkami zlatice, ale ten v plné kráse nevydrží dlouho. Pro trvalejší výzdobu je třeba použít zlatici umělou.

Mnohem déle bude dobře vypadat věnec přizdobený svazky větviček vrby jívy. Tzv. kočičky nevypadají povadle ani po zaschnutí. Takový věnec můžeme použít nejen k zavěšení na dveře, ale i jako dekoraci stolu.