obrázek z archivu ireceptar.cz

Jedlá dekorace z vyřezávaného ovoce

Vánoční stůl můžeme ozdobit a sváteční jídelníček odlehčit čerstvým ovocem. Přitom si vyzkoušíme, jak se z plodů dají vyřezat vesele vyhlížející pochoutky, aniž bychom museli být mistři v oboru zvaném carving. Speciální dlátko se však může hodit!

Potřeby

  • ostré menší i větší nože, dlátka
  • párátka
  • různé ovoce, případně i zelenina

Banán – loďka

Banánovou slupku sloupneme a svineme. Slupku připevníme párátkem, na které připíchneme jahodu či jiné ovoce. Do banánu vyhloubíme mírnou jamku a do ní na­aranžujeme další ovoce.

Jablko s krajkou

Vychlazená jablka vykrajujeme opatrně patřičným dlátkem. Vzorek si můžeme lehce předkreslit tenkou fixou.

Pomeranč – kytka

Pomeranč nakrojíme na 8 dílů. Opatrně odloupneme slupku, ale nedoloupneme. Seřízneme bílou část na slupce tak, aby byla tenká. Na dílcích vykrojíme ozdobné klínky.

Pomeranč – miska

Na pomeranči si nařízneme střed. Zeleninovým nožem pak tvoříme řez ve tvaru písmene V až do středu pomeranče, aby šel oddělit. Nakonec pomeranč vydlabeme a ozdobíme ovocem.

Ananas – vozík

Ananas rozpůlíme na půlku. Odstraníme dužninu. Z druhého ananasu ukrojíme silnější plátky na kola. Vyřezané kola připíchneme špejlí. A ozdobíme bohatě ovocem.

Kiwi – ježek

Horní část oloupané půlky kiwi nakrojíme „na mřížku“ a lehce ohneme – tím se oddělí bodlinky.

Markéta Vožehová, foto autorka

Akční letáky