Zdroje: www.myko.cz, www.blesk.cz, www.blesk.cz/kam-jit-na-houby

Houbaření se stalo českým fenoménem. Je to skvělá relaxace a čas strávený s celou rodinou, který ukojí pocit soutěživosti. Houby jsou navíc zdarma dostupné, zdravé a pokrmy z nich chutné a výživné. Nyní je najdete především v listnatých lesích.

Počasí houbařům přeje

Podle meteorologů máme nejdeštivější jaro a začátek léta od roku 2010. Denní teploty se pohybují okolo 28 °C a noční často neklesnou pod 16 °C. To znamená, že houby sice rostou hojně, jsou ale červivé. Počasí však bude houbařům dále přát. Červenec bude stále proměnlivý s přeháňkami a vysokými teplotami.

Jaké houby rostou

Podle mykologů se při návštěvě lesa můžete těšit na hřiby kováře, chutné sírovce žlutooranžové, rozmanité chřapáče nebo opeňky měnlivé. Den ode dne se však objevují nové jedlé i nejedlé houby, které reagují na aktuální počasí.

Kam na houby u Prahy

Ve středních Čechách najdete hřiby, kozáky, křemenáče, lišky, ryzce i čirůvky. Na ně můžete narazit v bývalém vojenském prostoru v Brdech nebo v okolí Jinců a Holoubkova. Teplé listnaté lesy na březích řeky Berounky zase nabízejí hřiby dubové a holubinky. I výlet do Českého krasu si můžete zpestřit sběrem hub. Aktuálně byste tam měli najít kačenky české a smrže. Na nedostatek srážek trpící Křivoklátsko se teď pyšní bohatou houbovou úrodou. Podle mykologa Libora Hejla z plzeňského spolku Mladý mykolog zde roste veliký počet druhů od hřibovitých hub k liškám, holubinkám, ryzcům nebo čirůvkám.

Kam na houby na Vysočině

K oblíbeným houbařským lokalitám na Vysočině patří Černý les v blízkosti Žďáru nad Sázavou a lesy u Křižanova. Na Jihlavsku prozkoumejte Černé lesy nebo Aleje pod obcemi Jestřebí a Stonařov. Další oblíbenou lokalitou jsou lesy v okolí Pacova na Pelhřimovsku. V těchto oblastech můžete najít hřiby, hlavně dubové, hnědé, žlutomasé a smrkové, bedly a muchomůrky růžovky.

Kam na houby v Beskydech

Po Beskydech nechodí jen černooký bača, ale také houbaři. Najít zde můžete hlavně hřiby smrkové, praváky i koloděje. Z dalších hub pak lišky a kozáky. A kam se na ně vypravit? Prozkoumejte okolí přehrady Šance směrem na Lysou horu, na Gruň nebo do Masarykova údolí. Velkou šanci na plný košík máte také na trase směrem na Martiňák nebo Smrk. Pokud chodíte rádi po lese tzv. na blind, prozkoumejte přírodní park Palkovické Hůrky.

Kam na houby v Jizerských horách

Pokud plánujete houbaření v Jizerských horách, zaměřte se na lokality, kde je stabilně větší vlhkost. Na muchomůrky růžovky, kozáky, křemenáče a holubinky narazíte například v okolí přehrady na Bílé desné, u vodní nádrže Souš nebo kolem vodní nádrže Josefův důl a Bedřichova.

Kam na houby v okolí Brna

Jižní Morava sice trpí nedostatkem srážek, i tady však na houby sem tam narazíte. Na svých toulkách můžete potkat suchohřiby hnědé, hřiby plstnaté, kováře i koloděje. Najít můžete i lišky, klouzky, kozáky, holubinky, bedly, ryzce a křemenáče. Na loukách se dívejte po jedlých pečárkách, špičkách obecných a pýchavkách obrovských. Konkrétně zkuste navštívit Drahanskou vrchovinu, Ždánický les nebo lesy severně od Brna v okolí měst Kuřim, Adamov, Blansko, Boskovice a Tišnov.

Kam na houby v Jeseníkách

Turistické výlety nebo ozdravnou kůru v lázních si můžete zpestřit houbařskou procházkou. Na suchohřiby, hřiby praváky, kováře, babky a holubinky, kozáky, křemenáče i bedly můžete narazit v okolí lázní Jeseník, na Rejvízu, v lesích kolem lesního hřbitova Rudohoří nebo v lese Šumná blízko obce Bělá pod Pradědem.

Kam na houby na Šumavě

Ani Šumava není s houbařskou sezónou pozadu. Hřiby smrkové, kováře, lišky, muchomůrky růžovky, ryzce, křemenáče a kozáky najdete na prověřených lokalitách. Které k nim patří? Výlet si udělejte do lesů v okolí Špičáku nebo na Lipenskou přehradu. Lišky obecné hojně rostou v lesích okolo Volar. Na hřiby se vypravte do okolí Kvildy.