Všichni vášniví houbaři mají jasno a svá jistá místečka. Ovšem bez odpovídajícího počasí nenajdou nic ani zkušení sběrači. Když je však to správné klima, je dobré vědět, kde houby rostou a jak je správně hledat. Protože není nic lepšího než si dát chutnou bramboračku z kvalitních čerstvých hub.

Sbírat můžete až do podzimu

Letošní prázdninové týdny byly poměrně suché a houby rostly jen okrajově a náhodně. Jsou však šťastlivci, kteří se nějakých kousků do syta nabažili. Ovšem nevěste hlavu, houbařská sezóna trvá vždy až do počátku podzimu. Když už přijde ten správný déšť a následně teplé počasí, je dobré vědět, kde a které druhy najdete.

Když rostou, tak nejen v lese

V případě, že nepatříte mezi houbaře profesionály, ale rádi byste si pár hub domů přinesli, hledejte na slunných místech, kde moc nefičí vítr. Houby totiž nemusíte najít jen v jehličnatém lese, ale i na jejich okrajích, ve světlých listnatých i smíšených lesech, v mlází a na mýtinách. Stejně tak můžete na houby narazit na loukách a městských parcích a zahradách. Houbařit se dá totiž i v hlavním městě a Praha nabízí poměrně mnoho lokalit. Nejznámější je například věhlasný park Stromovka, les na Kamýku či v Krči a určitě nepřijdete s prázdnou ani z Divoké Šárky.

Které houby nejčastěji najdete na konci srpna

Jistě narazíte na hříbky praváky, hřiby koloděje, ale i klouzky, lišky, bedly a populární babky. Jestliže chcete zjistit, jak to vypadá v blízkosti vašeho domova, využijte aktuální informace o růstu hub na mapě Českého hydrometeorologického ústavu zde:

www.info.chmi.cz

Zjistíte, jestli je v dané oblasti pro růst hub dostatečná vlhkost a teplota.

Nebo můžete využít tipy od zkušených houbařů a dozvědět se, kde, kdo a co našel, případně se podělit i se svými zkušenostmi a úlovky, a to zde:

www.nahouby.cz

Kde se obecně daří hřibům a suchohřibům?

Nejvíce na ně narazíte v jehličnatých lesích, a to především hřib smrkový, hřib borový či suchohřib hnědý. Ovšem například hřib dubový a hřib koloděj hledejte v listnatých lesích, hlavně tam, kde rostou duby a buky.

Lišky jsou opět na scéně

Lišky jsou doslova závislé na čistém ovzduší a kdysi téměř z lesů vymizely. Naštěstí se v posledních pár letech opět začaly vyskytovat, a to docela v hojném počtu. V našich zeměpisných šířkách jich roste dokonce více druhů, ale ta naprosto nejznámější je liška obecná. Vyhovují jí k růstu listnaté i jehličnaté lesy, kde je hoidně mechu, trávy a borůvčí.

Kozáky a křemenáče

Tyto chutné a silně aromatické houby hledejte v listnatých a smíšených lesích nebo ve stromořadích u cest. Často rostou v blízkosti bříz a osik.

Zdroje: www.houby-rostou.cz, www.ctidoma.cz, www.houby-rostou.cz