Zdroje: www.kliste.cz, m.magazinplus.cz

Domácí repelenty proti klíšťatům

Zamoření klíšťaty nás straší každý rok a je to reálný problém, který ovšem mnozí značně podceňují. Co se týče ochrany proti klíšťatům, žádná není stoprocentní, a proto je vždy vhodná prevence, ideálně kombinací několika způsobů a i následná kontrola.

Také se čím dál častěji objevují tendence návratu k osvědčeným domácím prostředkům a ani tyto způsoby obrany proti klíšťatům nejsou liché. Domácí repelenty rozhodně mají svoje místo v obraně proti těmto parazitům.

Které recepty na přírodní repelenty mají dobré výsledky?

Je to především octový repelent, který je možné kombinovat s různými bylinkami. Další možností jsou tinktury a citrusové odvary. Všechny tyto prostředky si můžete doma jednoduše připravit, některé se musejí nechat dlouho louhovat a všechny je nejlepší aplikovat pumpičkovým rozprašovačem.

Klíšťata nerada citrusy

Velmi jednoduchý na přípravu je sprej z citrusového odvaru. Na mírném ohni povařte zhruba hodinu nakrájené citrony, limety, pomeranče nebo grepy. Pokud je chcete ještě trošku ovonět, můžete přidat třeba hřebíček, který také odpuzuje klíšťata, ale i samotné citrusy fungují dobře. Odstavený a vychlazený odvar sceďte přes husté sítko nebo filtrujte a plňte do lahviček.

Klíšťata odradí repelent z octa

Ocet je nejlepší kombinovat s rozmarýnem, levandulí, tymiánem, hřebíčkem nebo esenciálním olejem z „Tea tree“ (nejde o čajovník čínský, ale kajeput střídavolistý). Sprej připravíte tak, že si napřed uvaříte čaj z bylinky, kterou jste zvolili, z litru vody. Do jednoho litru stačí sáček sušené byliny či hrst čerstvé. Bylinu vhoďte do horké vody a pod pokličkou nechejte vychladnout a přefiltrujte. Přidejte ještě lžíci vinného octa, zamíchejte a naplňte lahvičku spreje.
Pokud vyrábíte octový sprej pomocí esenciálních olejů, pak stačí smíchat litr vody se lžicí octa a šesti kapkami oleje. Před použitím repelentu lahvičku spreje raději vždy protřepejte.

Hřebíčkový repelent proti klíšťatům

Pokud chcete použít jako základ spreje alkohol nebo francovku, pak můžete ve 200 ml tekutiny nechat máčet asi 30 kusů hřebíčků. Aby alkohol absorboval látky z koření, nechejte jej louhovat asi dva dny, ale klidně i déle. Pamatujte na to, že alkohol i hřebíček jsou poměrně agresivní, a tento sprej je spíš vhodnější pro dospělé než pro děti. Nevýhodou je, že může mírně zabarvit oblečení.

Na klíšťata vyzrajete jen prevencí a kontrolou

Nezapomeňte, že důležité je také vhodné oblečení a následná kontrola. Žádný sprej, ani průmyslově vyráběný, ani domácí vás neochrání stoprocentně.

Související články