Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem a v tomto období se stále dodržuje mnoho lidových tradic a zvyků. I méně nábožensky smýšlející lidé však slaví Velikonoce jako svátky jara, rozpuku přírody a konec nehostinných zimních měsíců. K symbolům těchto svátků patří mimo jiné velikonoční beránek, vajíčko, vysevání obilí, ale také trhání kočiček.

Kvetoucí vrba

Drobné chlupaté útvary objevující se na vrbovém proutku jsou vlastně samčí a samičí květy vrby jívy. Vyrůstají na vrbových proutcích brzy z jara a nejvíce parády ve váze nadělají ještě před úplným rozvitím. V tu dobu je jejich povrch sametově hebký a stříbřité kočičky jsou něžným příslibem nadcházejících jarních měsíců. Později samčí květy žloutnou pylem, samičí se proměňují do zelenavé barvy. Letos si kvůli vyšším teplotám kočičky pospíšily, ale leckde je ještě zvládnete nasbírat. Pro velikonoční dekorace jsou neocenitelné, přesto se nenechte unést a nařezejte si jen několik málo větviček. V časném jaru jsou květy vrby jívy jedním z mála zdrojů potravy pro včely a jsou tedy důležitou medonosnou rostlinou.

Tradice svěcení kočiček

Vrbové proutky nesoucí sametové kočičky symbolizují pro křesťany palmové ratolesti, kterými byl vítán Kristus přicházející do Jeruzaléma. Tradičně se čerstvé kočičky světily na Květnou neděli a byly v hospodářství uchovávány po celý rok. Lidové tradice a pověry svěceným kočičkám totiž přisuzují magickou moc. Aby pole dobře plodilo a úroda byla chráněná před kroupami, zapíchla se na kraj pole snítka kočiček. Zasunutá za krovem měla stavení chránit před ohněm a bleskem. Kravám se kočičky přidávaly do krmení, aby byly zdravé a měly dost mléka. Klidný spánek mrtvým zase měly zaručit větvičky vrby jívy položené na hrob. Na Velký pátek se chodily dívky česat pod vrbu, aby jejich vlasy byly dlouhé a zdravé. Vrbový proutek také v tento den otevíral zemi a odkrýval tajné poklady. Vrbové větvičky mají na Velikonoce své místo i dnes, přestože už na starobylé zvyky tolik nevěříme.

Velikonoční inspirace

Pěkná dekorace z přírodních materiálů má v interiéru místo po celý rok, na Velikonoce zkuste zapojit některý ze symbolů svátků jara. Vyzdobit si domov proutky vrby s kočičkami není nic složitého. Větvičky kočiček vypadají působivě jen tak ve váze místo květin, ověšené vyfouknutými kraslicemi a doplněné pírky nebo jarními květy. Svazek kočiček převázaný stuhou postačí na ozdobení dveří i oken, nebo poslouží jako dekorace na stůl.

Čerstvě nařezané větvičky jsou velmi pružné a dají se snadno tvarovat, bez problémů z nich vyrobíte jarní věnec, hnízdečko pro vajíčka, košíčky nebo srdce z proutí, které pověsíte na dveře. Ohebné proutky stočte do skleněné vázy, společnost jim mohou dělat dřevěná kuřátka nebo zajíčci. Velmi hezkou a snadnou dekoraci na stůl vykouzlíte za pár okamžiků, stačí naaranžovat na barevný ubrus pár snítek kočiček, které doplníte barevnými vajíčky a dalšími velikonočními motivy. Kočičky zakomponujte klidně i do prostírání ke slavnostní velikonoční tabuli a dopřejte jim vyniknout nejen ve váze, ale i na talíři nebo v blízkosti příborů.