Pestře obarvená vajíčka najdeme o Velikonocích snad v každé domácnosti. Nejinak tomu bylo i dřív, kdy ovšem nebylo možné barvy na vajíčka, nebo dokonce už obarvená vajíčka koupit. Naše babičky si proto musely poradit s tím, co dům dal. A podařilo se jim vypilovat recepty na barvení vajec k dokonalosti. Nám už stačí jejich léty prověřené zkušenosti využít. Jak na to?

Počítejte s tím, že na barvení domácími prostředky je potřeba víc času, ovšem výsledek stojí za to. Na každé vajíčko chytne barva trochu jinak, nebude jednolitá, a každé vajíčko tak bude nezaměnitelným originálem. Postup přitom není nikterak těžký. Nejdříve syrová vajíčka dobře omyjte a odmastěte, aby na nich barva lépe držela. Můžete využít prostředek na nádobí (nejlépe ekologický) nebo teplou vodu, v níž rozpustíte špetku jedlé sody. Nejlépe samozřejmě výsledná barva vynikne na vajíčkách s bílou skořápkou, ale klidně zkuste i jiná.

Do hrnce vložte suroviny, které způsobí žádoucí obarvení (čím sytější odstín chcete, tím můžete dát suroviny víc), přidejte ¾ l vody, lehce osolte a přidejte dvě lžíce octa. Přiveďte k varu, přidejte vajíčka a nechte zhruba deset minut mírně vařit. Poté odstavte hrnec z plotny, ale vejce nechte v roztoku až do vychladnutí. Dbejte na to, aby se barvicí materiál na vajíčka nenalepil a nezpůsobil skvrny, tomu zabráníte tím, že vajíčka budete během varu i chladnutí v tekutině opatrně míchat a otáčet, a také můžete dát barvicí suroviny do síťovaného sáčku. Po obarvení je položte na savý podklad tak, aby se vzájemně nedotýkala, a nechte oschnout. Po uschnutí je pro pěkný lesk otřete kouskem tuku, klidně třeba obalem od másla.

Jaké suroviny do barvicí lázně přidat?

  • Žlutou zajistí kurkuma, které jsou potřeba zhruba 3 vrchovaté lžíce. Na žluto vám ale vajíčka pomůže obarvit i kmín nebo heřmánek.
  • Oranžová vajíčka vám zajistí dvě nastrouhané mrkve.
  • Růžová až červeno-fialová vajíčka získáte přidáním červené řepy. Pokrájejte ji na menší kusy, případně můžete z velké řepy využít jen slupky, obarví stejně dobře, a z řepy samotné si udělejte něco dobrého. Čím déle budete vajíčka v řepném odvaru máčet, tím bude odstín červenější.
  • Zelené barvy vajíček docílíte pomocí špenátu, kopřiv nebo petrželové nati, pro jasnější odstín můžete přidat špetku kmínu.
  • Modrých vajíček dosáhnete pomocí červeného zelí. Do vody přidejte zhruba čtvrtinu hlávky. Pokud místo octa přidáte lžíci jedné sody, budete mít vajíčka tmavě fialová, až dohněda.
  • Žlutohnědá vajíčka získáme díky cibulovým slupkám, pokud chcete vajíčka sytěji hnědá, dobře poslouží silný černý čaj. Na hnědý odstín můžete použít také silnou kávu, tentokrát opět s lžící octa.

Zdroje: recepty.cuketka.cz, www.apetitonline.cz