Zdroje: www.itsoverflowing.com, petkeen.com

Napáječka a krmítko se hodí i do malého chovu

Malý chov slepic má jistě spoustu výhod. Jestliže máte prostor i čas, můžete mít malé hejno i na docela malém pozemku. Samozřejmě, že některé věci jsou nezbytné, a to je rozhodně kvalitní kurník a vhodná strava, ale také nějaký výběh, popeliště a tak dále.

Malé množství slepic se určitě obejde i bez speciálních napáječek a krmítek. Slepice slupnou cokoli ze země, ale samozřejmě i obyčejného starého nádobí, které většina chovatelů také používá.

Nicméně i když to není nutné, z několika důvodů mohou i malochovatelé uvažovat o trošku sofistikovanějším způsobu napájení a krmení slepic. Nebavíme se však o nějakém systému, ale jen o větší zásobě vody i suché potravy, které mohou malochovateli pomoci, když není nějaký čas doma nebo na malém prostou jen touží po alespoň relativním pořádku. Slepice si takovou napáječku nebo krmítko nezaneřádí, a proto jim zdroj vydrží déle a v dobré kvalitě.

Vyrobte si pítko i krmítko z PET láhve

Máte pár slepic a chtěli byste si vyrobit pítko a krmítko? Není to nic těžkého. Pokud se podíváte na internet objevíte celou řadu bezvadných nápadů, jak je vyrobit.

Nejčastěji jde o nádoby, které fungují jako zásobník. Ty jsou pak různě připevněné k misce, ze které slepice pijí nebo zobou. Zásobník má na úrovni misky otvory, kterými voda vytéká nebo suché krmivo propadává do misky.

V tomto případě si autor vyrobil z jiné plastové nádoby stojan, který slepice nepřevrhnou, zároveň slouží jako miska nebo talířek a velká 5 litrová PET láhev je zásobníkem potravy nebo tekutiny.

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Jde jen o princip, napáječku pak vyrobíte z čehokoli.

V případě napáječky nesmějí být otvory příliš vysoko, ale vždy pod okrajem misky, protože určují hladinu vody. Krmítko funguje v podstatě stejně, ale otvory na propadávající zrna mohou být mnohem větší a také o něco výš.

Krmíka z PET láhve připěvněná na zdi

Chcete se podívat, jak takové krmítko nebo napáječku vyrobit? Není to těžké, jen musíte najít vhodné materiály na výrobu. Oboje lze vyrobit z PET lahví, ale také jiných recyklovatelných nádob, které jednoduše upravíte a připevníte. Třeba takto:

Zdroj: Youtube

Variant je opravdu celá řada, ale princip je vždy stejný, tedy že otvory musejí být pod hladinou misky, jinak bude miska přetékat.

Související články