Krásný čas Vánoc je za námi, teď už nás čeká jen oslava Nového roku, která u někoho bude bujará se spoustou alkoholu a u někoho naopak poklidná v pohodlí domova s několika chlebíčky na stole. Milovníci zimy jsou ve svém živlu a teplomilní jedinci budou stříhat metr na pěkné jarní počasí. Ať už spadáte do první nebo do druhé skupiny, pojďte se s námi podívat, na jaké lednové počasí se můžeme (ne)těšit.

Leden je v České republice typický zimní měsíc, kdy průměrná teplota dosahuje -0,7°C.

Přelom roku

Výstup z roku 2021 do nového roku bude nadprůměrně teplý, denní teploty nad deset stupňů nebudou žádnou výjimkou, ale s přehoupnutím do roku 2022 se i ochladí. Na horách očekávejte také teploty nad nulou a to i některé noci. První týden se bude ochlazovat, ale z 10°C se bude jednat o návrat k normálu, tudíž očekávejte denní teploty okolo 5 stupňů, noční teploty by měly postupně padat pod nulu.

První polovina ledna

V tomto období se očekávají denní teploty okolo 3 stupňů celsia a noční cca -2°C. Deštník si na druhý lednový týden připravte, nejspíš bude potřeba, neboť se očekávají nadprůměrné srážky.

Druhá půlka ledna

Postupně bude přituhovat a průměrné denní teploty klesnou k 1°C. V noci se dočkáme v průměru mínus pěti stupňů. Srážkově by měla být druhá polovina ledna průměrná.

Ke konci ledna se dočkáme ochlazení, ale neočekává se nic dramatického.

Teplotní rekordy

V tomto období se nejnižší průměrná teplota roku 1984 vyšplhala na mínus 9,2°C, za to nejvyšší průměrná teplota byla měřená v roce 2006 a to 4,4°C.

Co dělat v lednu

Pokud už vás svrbí ruce a nejraději byste vyrazili něco vytvářet na zahradu, můžete doma rychlit cibuli, pažitku, petržel nebo si vysévat na vatu řeřichu, která je vynikající na chleba s máslem. Nezapomeňte také na doplňování krmítek, ptáci vám budou vděční. Jestli nemrzne, můžete vysévat na záhony mrkev a kořenovou petržel.

Co nám říkají lednové pranostiky?

Mnoho sněhu v lednu, mnoho hřibů v srpnu! – jak to tak vypadá, na slibnou sezónu to moc nevypadá.

Ryje-li krtek v lednu, končí zima v květnu! – nových hromádek na zahradě bude jistě dost.

Když není konec ledna studený, únor to dvakrát nahradí! – tak uvidíme, jak konec ledna nakonec dopadne…

Zdroje: www.meteocentrum.cz, www.treking.cz, www.chmi.cz