Je podivuhodné, jak je na rozdíl od pomerančů má rád skoro každý. A taky je podivuhodné, jak málo dezertů nebo delikates se z nich vyrábí a třeba v cukrárnách nabízí. Váš likér a marmeláda z těch nejsladších plodů zazáří tím víc.
Mandarinkový likér
Suroviny:
- 15 bio mandarinek
- 320 g cukru krupice
- 100 g medu
- 6 hvězdiček badyánu
- 10 tobolek kardamomu
- 300 ml vodky
Jak udělat likér:
1.Mandarinky omyjte a ostrouhejte z nich pouze svrchní oranžovou část, nejlépe to jde na ostrém jemném struhadle. Pak je rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu.
2.Kůru i šťávu dejte do rendlíku, přidejte cukr a koření. Pomalu vše přiveďte k varu a vařte asi deset minut, zpočátku často míchejte, aby se cukr rozpustil. Po deseti minutách rendlík stáhněte z plotny, a když směs lehce zchladne, vmíchejte med.
3.Po úplném vychladnutí přilijte vodku. Pokud nespěcháte, nechte směs ještě odstát alespoň pár hodin nebo lépe přes noc. Pak ji přeceďte a přelijte do vybrané lahve. Likér se dá pít hned, ale když se rozleží, je ještě lepší.
Likér a marmeláda z těch nejsladších plodů mandarinek
Mandarinková marmeláda s rumem
Suroviny:
- 6 sklenic po 200 ml
- 1,3 kg mandarinek, které odšťavníte
- kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, nakrájená na slabé proužky
- půl balíčku Pektinu Dr. Oetker
- 500 g třtinového cukru
- 1 zarovnaná lžička kyseliny citrónové
- 100 ml bílého rumu
Jak udělat marmeládu:
1.Do hrnce dejte vymačkanou mandarinkovou šťávu a kůru z pomeranče a na mírném ohni je spolu povařte asi dvacet minut, dokud kůra nezměkne. Potom přidejte pektin smíchaný se dvěma polévkovými lžicemi cukru, stále míchejte a minutu povařte.
2.Přidejte zbytek cukru, kyselinu citrónovou, přiveďte znovu do varu a povařte ještě minimálně pět minut.
3.Pak proveďte marmeládovou zkoušku: na malý porcelánový talířek kápněte lžičku směsi a nechte ji zchladnout. Když je po vychladnutí ještě málo tuhá, přidejte do směsi dvě zarovnané lžičky kyseliny citrónové, znovu krátce povařte a zkoušku zopakujte. Pokud se vytvořila pěna, odeberte ji lžicí. Přidejte rum (ale nemusíte), zamíchejte a plňte do vypařených sklenic. Zavřete je víčkem, obraťte dnem vzhůru a pět minut nechte stát na víčku. Pak už je můžete obrátit zpátky.
Další tipy na jedlé dárky najdete ve speciálu časopisu Kreativ Vánoce.
Titulka Kreativ Vánoce
Zdroj: Časopis Kreativ