S liškou obecnou není příbuzná, přesto vypadá, jako by jí z oka vypadla. Lištička pomerančová klame tělem. Pokud ji v lese najdete, pokochejte se její krásou, ale ponechejte ji na místě. Do omáčky ani jiného pokrmu se nehodí. Navíc byste si mohli přivodit žaludeční potíže.
V šumavských hvozdech
Toulky lesem, zvlášť při houbaření, jsou balzámem na duši. Poznáte všechny houby? Orientujete se v hřibech a bedlách? Zopakujte si druhy hřibů na videu:
Na videu také najdete porovnání, jak vypadá lištička pomerančová a jak se liší od své jedlé kolegyně. Liška obecná je skvělá jedlá houba. Chuťově patří k výraznějším a díky své pevné struktuře s ní v kuchyni můžete skoro kouzlit. Skvělá je z ní omáčka, výborně se hodí do masového ragú a kulinářský zážitek vám poskytne, když ji použijete při přípravy svíčkové wellington místo žampionů.
Nenechte se zmást
Liška je svým tvarem i barvou poměrně specifická houba. Sytě žlutou barvou vás láká už z dálky. Když je krásně narostlá připomíná spíš podvodní květinu. Sběr menších exemplářů však může být trochu ošemetný a lehce se může stát, že vám v košíku místo lišky přistane lištička. Zvlášť, pokud je například sucho a houby jsou vybledlé, nebo naopak příliš vlhko a barva se vám bude zdát podobě sytá.
Ostatně žlutá a oranžová k sobě nemají daleko. Lištička pomerančová sice není příbuzná lišky obecné, ale je jí až nápadně podobná. Přesto si můžete nastudovat znaky, které vám napoví, s kým máte tu čest a zda houba do košíku patří, či nikoliv.
Orientujte se místem
Pokud jste v úzkých a dle barvy se nemůžete rozhodnout, orientujte se dle místa nálezu. Klasická liška vyrůstá z mechu, listí nebo jehličí. Lištička naproti tomu zcela výhradně roste pouze v jehličnatých lesích a hlavně roste na dřevních zbytcích popadaných jehličnanů. Je tedy málo pravděpodobné, že by rostla přímo z jehličí či mechu. Navíc klobouk lištičky je vždy hladký a kulatý. Lišky mají tendenci vytvářet hlubší nálevky a okraje klobouku mají nepravidelné až střapaté.
Pokochat a nechat být
Pokud na lištičku pomerančovou v lese narazíte, pokochejte se jí, jedná se o skutečně krásnou houbu, ale nesbírejte ji. Do nedávna byla považována za prudce jedovatou. I když její pověst byla částečně rehabilitována, nejedná se o jedlou houbu. Je tužší a při konzumaci většího množství by mohla citlivějším jedincům přivodit vážné zažívací potíže.
Související články
Zdroje: www.houbareni.cz, www.nahoubach.cz, www.blesk.cz