obrázek z archivu ireceptar.cz

Louskáček na kvanta ořechů

Jádra vlašských ořechů chutnají, díky nim pečeme výborné cukroví, v ptačím krmítku pomohou opeřencům přečkat zimu, zdravotníci je doporučují pravidelně pojídat kvůli obsahu vítaného typu mastných kyselin. Ale čím ořechy louskat a neublížit si?

Pomůcka pod kladivo

„Protože se vždy jednalo o větší množství plodů, neosvědčil se mi běžný louskáček, což se týkalo nejen vlašských jader, ale i mandlí,“ uvedl Josef Vlček z Mikulova k popisu svého nápadu.

„Ve sběru jsem našel ocelovou ploténku ze staré žehličky o síle 12 mm a rozměrech 80x120 mm.

Do ní jsem vrtákem o průměru 5,5 mm vyvrtal řadu pěti po sobě jdoucích prohlubní, a to do hloubky 5,5 mm.

Poté jsem odsekal špičky, které vznikly.

Pecku mandle vklíním do otvoru špičkou vlevo a přidržím ji palcem a ukazovákem levé ruky.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Pro vlašské ořechy vyvrtal otvory o průměru 13 mm a pro lískové 11 mm.

Pravou rukou kladivem o hmotnosti 350 g pecku rozklepnu.

Důlek zabraňuje pohybu pecky a tím i zranění prstů.“

Drtič z garnýže

Jan Teimer z Brodku u Přerova zase vyrobil veliký louskák ze staré garnýže, kovového pantu a šesti šroubků s matkami.

Louská naráz dva a více ořechů, slupky nemají kam odletět a jader rychle přibývá.

Akční letáky