K tomu, abychom vytvořili náš budoucí majsterštyk, nepotřebujeme mnoho. Vhodné nádobí můžeme nakoupit v jakémkoli větším obchodě s domácími potřebami nebo si doma najdeme pár kousků, které už nás svojí jednoduchostí nudí a říkají si o nový kabát.

Nejlépe se hodí jednobarevné hrnečky nebo misky, na nichž bude váš design krásně vynikat. V tomto případě platí, že méně je více. Kupte spíš levnější zboží, jeho méně kvalitní glazura není okem patrná, ale díky porézní vnější glazuře vámi použitá barva přilne lépe, a proto déle vydrží pěkná.

Jak na to

Pokud máme nádobí, pak potřebujeme jen barvu. Speciální akrylové barvy lze koupit v papírenských nebo výtvarných potřebách. Jde o barvy speciálně určené na porcelán. Barvu v lahvičkách nanášíme jemným štětečkem, barvy s úzkým zobáčkem je možné z tuby aplikovat rovnou na porcelán nebo keramiku. Výrobci speciálních barev by měli uvádět především návod na použití, který je nezbytný pro trvalý výsledek.

Obyčejně začínáme důkladným očištěním nádobí, nezbytné je odstranit především veškerou mastnotu. Poté naneseme barvu štětcem nebo z tuby a necháme řádně zaschnout. 24 hodin od aplikace je vhodné barvu na nádobí zapéct v troubě, aby nám vydržela dekorace dlouho a nezačala se odštipovat.

Jestli si nevěříte s barvou, zkuste pera resp. fixy na porcelán. Jejich použití je mnohem jednodušší a parádu udělají stejnou. Stojí to za pokus!

Nebojte se jednoduchých vzorů

Jestli nejste studnicí přetékající vtipnými motivy a roztomilými scenériemi, rozhodně nevěšte hlavu. Internet vám pomůže najít inspiraci. Především na Pinterestu, ale i jinde, naleznete množství velmi povedených, jednoduchých i vtipných designů, které jsou pro malování na hrneček jako dělané. Nadčasové jsou opakující se jednoduché vzory, kombinace bílé a černé je klasika, kterou nic nezkazíte. Květinové vzory nebo zjednodušené obrázky krajiny jsou také velmi populární a drobné nedostatky ve vašem provedení nebudou překážkou.

Inspirujte se, ale nezapomínejte, že vůbec nevadí, že neoplýváte výtvarným talentem. Jedinečnost by měla být vždy na prvním místě. Buďte trpěliví a nespěchejte. Užijte si čas tvorbou, vždyť i cesta může být cíl.

Zdroje:

www.bydleni-interier.cz, www.dumazahrada.cz