Pro zdobení adventního věnce jsou nejlepší přírodní materiály. Vyplatí se je chystat a sušit už během roku. Dobře využijete například šípky, šišky, různé ořechy, křížaly, sušené květy či jiné části rostlin, jutu, bavlnu aj. Základní postup je snadný.

Potřebujeme

  • Slaměný kruh nebo polystyrenový korpus. Koupit se dá i v zahradnictví.
  • Chvojí a větvičky různých jehličnanů − jedle, smrku, tújí, cypřišů, zimostrázu
  • Přírodní či umělé materiály na zdobení − šišky, makovice, badyán, mochyně, celá skořice, bukvice, ořechy, žaludy, kaštany, stuhy, pedig, papírové květy, skleněné koule, hvězdičky, keramiku…
  • Na svícen ještě čtyři svíčky a čtyři plechové bodce.
  • Tenký drátek.

Jak na to

Slaměný kruh po celé ploše obalíme chvojím a větvičkami, které připevníme skobičkami z tenkého drátku.

Na visící věnec upevníme drátěné očko na zavěšení,
na horní stranu stolního věnce zapíchneme plechové bodce pod svíčky.

Zdobíme podle své fantazie. K připevnění dekorace používáme nejlépe tavnou pistoli, případně pouze drátek. Věnec můžeme přizdobit například kokosovým vláknem, které do něj vpleteme.

Svícen za pět minut

Na stole nemusíme mít pouze věnec. Místo slaměného kruhu použijeme třeba terakotovou či jinou misku, kterou vyplníme aranžovací hmotou na sušené květiny. Do středu na kovové bodce (ochrana před prohořením) umístíme čtyři adventní svíčky. Zbylý prostor v misce doplníme ořechy, skořicí, badyánem, jehličím apod.

Pro Speciál Receptáře 5/2008 Sylvie Sládková, foto autorka