Miska na dobroty jako lodička


Potřebujeme

pevný papírový karton (ze staré krabice), tužší barevné papíry (např. papírové tašky), lepenku na papír, lepidlo, nůžky, tužku, tavnou pistoli, špejli

Postup

Z kartonu vystřihneme dno loďky, boky, zadní část a podpěrný proužek pro stěžeň. Z barevných papírů pak dvě plachty, větší a menší. Jednotlivé díly loďky k sobě slepíme lepenkou.

Vystřihneme ještě jednou oba boční díly a záď z barevného papíru (stříháme s 1cm přídavkem na založení) a kostru loďky jimi oblepíme. Dovnitř loďky vlepíme podpěrný díl, do kterého uprostřed uděláme malou dírku na protažení špejle (stěžeň).

Horkým lepidlem připevníme na špejli obě plachty a vlaječku. Špejli protáhneme dírkou v příčném dílu a kapkou horkého lepidla ještě připevníme ke dnu loďky.

Mufiiny připlouvají


Potřebujeme

kratší špejle, tavnou pistoli, barevné papíry

Postup

Z papíru vystřihneme plachty různých barev, pro každou špejli dvě – větší a menší. Z další barvy vystřihneme dvojité vlaječky. Vlajku obtočíme kolem vršku špejle a slepíme k sobě. Kapkou horkého lepidla pak připevníme obě plachty - z každé strany špejle jednu.

Vítr se opře do plachet...

Na každou „plachtu“ budeme potřebovat dva ubrousky kontrastní barvy. Ubrousek necháme rozložený na polovinu. Uchopíme levý spodní růžek a překlopíme ho tak, že bude ležet na pravém spodním rohu a vznikne trojúhelník. Pravou polovinu trojúhelníku přeložíme zpátky na levou. Totéž provedeme s pravou polovinou ubrousku – rozložíme ji do trojúhelníku tak, že pravý spodní roh bude spočívat na levém spodním rohu. Přeložíme všechny části k levé straně a uhladíme je – máme čtyři spojené trojúhelníky.

Uchopíme volné růžky a stočíme je kolem pevné tyčky (může to být tužka, vařečka apod.), aby se rohy pěkně nakroutily. Stejně tak postupujeme u druhého ubrousku. Ubrousky přeložíme přes sebe a začneme do sebe postupně nasouvat jednotlivé růžky. Čím pevněji jsme ubousek naondulovali, tím lépe bude výsledný tvar držet.