Zdroje: living.iprima.cz, www.idnes.cz, cs.wikipedia.org

Nejedlé houby u nás, které houbaři zaměňují

I když se může z obrázku zdát, že možnost záměny nehrozí a říkáte si v duchu, že ta houba vypadá docela jinak či na první pohled jedovatě, houbaři chybovali a chybují. Může za to nejen neznalost, ale také různé pověry nebo doporučení, jak udělat z nejedlé houby jedlou a podobně.

Navíc všichni dobře víme, že v lese houby málokdy vypadají jako na obrázku, a navíc v různých vývojových stádiích mohou být i ty nejedlé téměř k nerozeznání od jedlých a chutných druhů. Často obrázek nebo pohled totiž nestačí. Houbu je nutné prozkoumat a všímat si rozdílů v barvě, klobouku a třeni či prstenci, někdy je nutné houbu naříznout či v bezpečných případech ochutnat.

Poznáte houbu na obrázku?

1. Je to ...

a) hřib žlučník

b) hřib peprný

c) hřib koloděj

2. Jde o houbu s názvem...

a) hřib medotrpký

b) hřib kříšť

c) hřib satan

3. Na obrázku je ...

a) pečárka záprašná

b) pečárká ovčí

c) žampion polní

4. Je to ...

a) bedla chřapačova

b) bedla červenající

c) bedla vlnatá

5. Jede o ...

a) muchomůrka růžovka

b) muchomůrka tygrovaná

c) muchomůrka šedivka

6. Na obrázku je ...

a) lištička pomerančová

b) liška obecná

c) liška Freisova

7. Je to ...

a) holubinka jízlivá

b) holubinka mandlová

c) holubinka vrhavka

8. Jde o houbu s názvem ...

a) muchomůrka hlíznatá

b) muchomůrka zelená

c) muchomůrka šedivka

Odpovědi k obrázkům testu nejedlých hub

1. a) Hřib žlučník nebo také hřib žlučový čili hořčák (Tylopilus felleus) je dobře známý a také hojně se vyskytující nejedlý hřib. Rourky jsou bělavé, později narůžovělé. Třeň a klobouk mohou být žlutavě okrové až krémové, velmi světle hnědé či béžové.

2. c) Hřib satan, lidově nazývaný také kardinál, jenerál, krvák či blivák (Rubroboletus satanas) je jedovatý. Patří k hřibům modrajícím a je to největší hřib, který se na našem území vyskytuje.

3. a) Pečárka zápašná čili žampion zápašný (Agaricus xanthodermus) patří k mírně jedovatým houbám. Po konzumaci se otrava projevuje bolestmi, zvracením a trávícími obtížemi.

4. b) Bedla červenající nebo také třepivá či krvavějící byla dříve považována za jedlou, nicméně se během posledních několika desítek let objevilo několik otrav a jeden případ úmrtí. Odborníci se domnívají, že jedovatost je otázkou konkrétního poddruhu, patrně pozřením bedly červenající český (Chlorophyllum rhacodes var. bohemica), případně může jít o citlivost a zdravotní stav konzumenta.

5. b) Muchomůrka tygrovaná, panterová nebo také tygrovitá (Amanita pantherina) je halucinogenní a jedovatá. Nejčastěji bývá zaměňována s oblíbeným masákem čili muchomůrkou růžovkou nebo také jedlou muchomůrkou šedivkou.

6. a) Lištička pomerančová (Hygrophoropsis aurantiaca) je podobná lišce obecné čili kuřátku. Dužninu má však bílou a vatovitou. Není jedovatá, ale rozhodně nejedlá, její chuť je prý až odporná.

7. c) Holubinka vrhavka (Russula emetica) je mezi holubinkami jednoduše zaměnitelná. Už podle názvu jde o houbu nejedlou, způsobující zažívací obtíže a zvracení. Problémy jsou po konzumaci dočasné a požití nezpůsobuje žádné známé trvalé následky.

8. a) i b) Muchomůrka zelená, resp. muchomůrka hlíznatá (Amanita phalloides) je nejjedovatější houba Evropy a Severní Ameriky. Tato smrtící muchomůrka je zaměnitelná s některými žampiony. Je nejspíš také opravdu chutná a ani tepelnou úpravou na jedovatosti neztrácí.