Z pohledu svatebního fotografa jsem připravil několik tipů, jak mít fotky ze svatby takové, které vás budou těšit jako vzpomínka i po letech.

1. Doporučte hostům nechat fotoaparáty doma

Fotoaparát má dnes takřka každý a kdo ne, fotí alespoň na telefon. A každý nutně potřebuje fotku nevěsty a ženicha, jak procházejí svatebním špalírem. Ve výsledku to ovšem znamená, že nevěsta s ženichem neprocházejí špalírem radujících se a oslavujících přátel. Procházejí špalírem fotekchtivých amatérských fotografů, a to už nevypadá jako z vaší vysněné pohádky.

Doporučuji hostům dopředu říct, ať foťáky nechají doma a focení přenechají na profesionálním fotografovi, kterého na svatbě budete mít. Fotky od něj jim pak pošlete. A místo kvanta nepovedených fotografií budete mít několik snímků, které vám budou všichni závidět.

2. Hlavní focení při západu slunce

Klasicky probíhá obřad, po něm skupinová fotografie všech svatebčanů, menší skupinky a nakonec si fotograf odvede nevěstu s ženichem na párové focení. Bohužel toto všechno nejčastěji probíhá okolo poledne, kdy je slunce nad našimi hlavami. To nejsou pro většinu fotografů zrovna oblíbené světelné podmínky.

Z mé zkušenosti je mnohem lepší nechat hlavní párové focení až na konec svatebního dne. Sluníčko je nízko, nedělá ošklivé stíny v obličejích a má příjemně teplou barvu. Při západu slunce vznikají ty fotky, které si pak dáte na zeď a denně u nich budete vzpomínat, jaká to byla romantika.

3. Zapomeňte na strojené pózování

Doby, kdy bylo moderní strojené pózování, už jsou naštěstí ty tam. A stále má mnoho mých klientů strach, že je přesně tohle čeká. Realita je však taková, že většina dnešních fotografů se snaží do svatby spíše nezasahovat a fotit reportážně, jako by tam nebyli.

Dokonce i při párovém focení nemusíte stále jen stát vedle sebe a koukat do foťáku, jako byste se fotili na občanku. Stačí se procházet po louce, povídat si a fotograf už se o zbytek postará. Věřte mi, že to naopak bývá velká sranda!

4. Předsvatební focení - zbytečnost nebo výhoda?

Sejít se s fotografem už pár týdnů nebo měsíců před svatbou? To je přesně to, co bych vám všemi deseti doporučil. Kromě toho, že proberete všechny potřebné detaily, se také poznáte a na svatbu vám nepřijede úplně cizí člověk. A při příležitosti této schůzky můžete rovnou zkusit párové focení, abyste věděli, že to nebolí a na svatbě z focení neměli strach. Fotografie pak kromě Facebooku můžete použít třeba na svatební oznámení nebo jimi vyzdobit svatební prostory.

5. Pečlivě vyberte fotografa

Můžete vše kolem focení vymyslet sebepečlivěji, ale bez dobrého svatebního fotografa to bude zbytečné. Vyberte takového, jehož fotky vás oslovují, dodá je za rozumnou dobu a dá se na něj spolehnout. Už podle toho, jak odpovídá na emaily nebo zvedá telefony si můžete udělat určitý obrázek. Na svatbě potřebujete lidi, kteří vás podrží, ne kteří přidělají vrásky na čele.

Svatební fotografové jsou zvyklí jezdit po celé republice, proto se nemusíte omezovat jen na ty z nejbližšího okolí. Obzvláště máte-li svatbu v některém z atraktivních termínů, shánějte dodavatele služeb (nejen fotografa) co nejdříve. Termíny jsou často zabrané rok dopředu.

A nakonec: Hlavně si to užijte!

Možná to po předchozích pěti tipech bude znít jako protimluv, ale není tomu tak. Svatba není jen o focení. Musíte si ji hlavně užít. Dobrý fotograf se přizpůsobí vašim přáním a dovede udělat skvělé snímky za každých podmínek, i kdyby snad celá svatba propršela nebo jste se rozhodli mít obřad po setmění.