Znamení zvěrokruhu nejsou rozmístěna po světě rovnoměrně, záleží na oblasti, kde žijete. Toto nerovnoměrné rozložení má velmi praktický důvod, a to období početí. Manželské či milenecké páry mají během roku rozdílné možnosti otěhotnět, ať už jde o pracovní vytížení, období dovolených či svátků, kdy není nebo je možné dopřát si chvíle intimity.

V Evropě stoupá porodnost v letních měsících, ale nejvíce se rodí dětí na podzim, potkáte tak například mnoho lidí ve znamení Vah. Má to logiku. Lidé zrození ve Vahách museli být víceméně počati během vánočních svátků, v období, které většinou trávíme doma, společně, kdy si dopřáváme vytoužený odpočinek a mladé páry si mohou užít jeden druhého.

Na vině je pověra

Naopak vzácná jsou všechna zimní znamení, z nichž vyniká právě Vodnář. Toto znamení je nejvzácnější z celého zvěrokruhu. Určitě má na tuto statistiku vliv i to, že únor je nejkratším měsícem roku. Pokud bychom se řídili pravidlem, že hodně partnerů se snaží počít potomka až těsně před svatbou nebo až po ní, tak v květnu (měsíc, kdy jsou Vodnáři počati) se koná nejméně svatebních obřadů v porovnání s jinými měsíci. Na vině je pověra, která nevěstě provdané v máji předpovídá do roka velké neštěstí.

Pravdivý základ

„Svatba v máji, nevěsta na máry,“ říkávalo se. Pověra musela být založena na nějakém pravdivém základě, který, jak vědci zjistili, skutečně existuje. Pokud nevěsta otěhotněla záhy po svatbě v květnu, v letních měsících ji pak většinou čekaly náročné práce na poli. Potraty, zdravotní komplikace včetně úmrtí novomanželky nebyly výjimkami. Pokud žena dítě donosila, čekal ji porod právě během ledna a února, v nejchladnějších a nejtužších měsících v roce. V případě, že porod neproběhl bez komplikací, novopečená maminka kvůli nedostatku potřebných vitamínů často nepřežila infekci či jiné zdravotní komplikace.

Zdroje: www.mgmagazine.cz, www.alfemminile.com