Zdroje: www.instructables.com, www.youtube.com

Upcyklace z PET lahví: Inspirujte se

Jste všeumělové a práce vám jde od ruky? Hodí se vám různé tipy a triky, jak recyklovat a vytvořit jen s pomocí několika málo pomůcek a nástrojů šikovné věcičky do domácnosti? Kolikrát už jste procházeli kompilace různých krátkých videí s více či méně vydařenými nápady jak, různé PET lahve a jiné odpady z domácnosti ještě využít?

Pokud jste i vy právě takovými hračičkami, kutění a recyklace vás baví, určitě se podívejte i na „40 nápadů s plastovými lahvemi“ z YouTube kanálu „Jednoduché nápady“:

Zdroj: Youtube

Vyrobte si odšťavňovač z PET lahví

I když mnohé takové vylepšováky nejsou často vůbec potřeba, pokud se potýkáte s nevybavenou kuchyní, kempujete nebo se vám prostě váš oblíbený odšťavňovač na citrony a pomeranče někde schoval, můžete si udělat jednoduchou pomůcku. Pomůže vám vymačkat šťávu z citrusů, recyklujete dvě PET lahve a na chvilku zabavíte ruce i hlavu. Jsou sice mnohem jednodušší způsoby, jak vymačkat pomeranč, ale na druhou stranu tvoření je zábava sama o sobě a výroba odšťavňovače může být také zajímavý projekt pro větší děti. Jak nato?

Podívejte na video a najděte dvě PET láhve

Na výrobu budete potřebovat dvě PET láhve různých velikostí. Větší z nich rozřízněte v půli ostrým nožem, nůžkami nebo nožem na koberce. Polovinu s hrdlem, ale bez víčka, vložte obráceně do druhé půlky. Menší láhev také zbavte víčka a vložte opět hrdlem dolů.

Nyní vám bude dno menší láhve koukat ven a už teď je zřejmé, že bude možné díky zvlněnému tvaru dna PET lahve pomeranče odšťavnit. Ještě však budete muset zajistit části PET lahví tak, aby se nepohybovaly při práci. Nad plamenem nahřejte hřebík nebo dlouhou kovovou jehlu na špíz a všechny vrstvy propalte tak, aby bylo možné prostrčit plastem špejle do kříže. Kříž udrží vrstvy plastu na jednom místě a díky tomu se nebudou protáčet při odšťavňování. Zároveň však špejle nezabrání šťávě z pomeranče téci dolů skrze hrdlo do části se dnem.

Související články