Způsob, který vám představíme, je vhodný pro opravdu spíše drobnějších děr na běžných oděvech. Pro silně namáhané části oděvů či větší trhliny není ideální. V případě oprav na dražším společenském oblečení je ke zvážení zda nekontaktovat specializovanou, byť často velmi špatně dostupnou, firmu specializovanou na scelování oděvů. Naopak drobnější trhliny můžeme následujícím způsobem v domácích podmínkách velmi snadno a rychle opravit.

Záplaty bez šití?

Co budeme potřebovat:

  • fixační materiál – nejlépe se hodí netkaná textilie opatřená přižehlovací vrstvou, např. ronofix. Seženete ji v textilních galanteriích.
  • pečící papír o něco větší než plocha žehličky
  • žehličku a žehlicí prkno

Opravu zvládnou i ti, kteří nemají se šitím žádnou zkušenost. Postup je velmi snadný. Opravovaný oděv obrátíme naruby a opravovanou část nejprve pečlivě dohladka přežehlíme.

Pak z fixačního materiálu vystřihneme kousek o trochu větší, než díra, kterou potřebujeme opravit. Žehličku bychom neměli nahřívat na vyšší teplotu, než odpovídá opravovanému oděvu. Pro fixaci se doporučuje teplota v rozmezí 95–120 °C.

Ideální je předem ozkoušet přilnavost fixačního materiálu na skryté části oděvu. Vystřiženým fixačním materiálem překryjeme díru, kterou jsme předem rukou co nejvíce zacelili. Pak položíme pečící papír – ten pomůže chránit žehličku před znečištěním přižehlovací vrstvou a zároveň chrání i samotnou opravovanou textilii. Pro fixaci materiálu postačí přibližně 10-15 vteřin působení žehličky. Při nažehlování nepoužíváme napařování. Pokud není zafixování napoprvé úspěšné, doporučuje se zvýšit tlak a čas působení. Naopak zvyšování teploty žehličky vhodné není.

Zdroj: Youtube

Zdroj: chalupari-zahradkari.cz