Kdo jednou této úžasné ruční práci propadne, už se jí nevzdá. To jistě potvrdí mnohé zručné švadlenky, jimž se patchwork nebo také quiltování stalo celoživotním koníčkem. A kdo s patchworkem ještě nezačal a s tímto DIY tvořením teprve koketuje, měl by si zvolit model, chopit se šití a pustit se do práce. Uvidíte, že to stojí za to. Patchworkové tvoření je něco, co vás chytne za srdce.

Patchwork a quilt

Quilt je hotové dílo, které vzniká pomocí prošívání (quiltování) jednotlivých bloků, to je skupiny barevných látek sešitých dohromady tak, aby vytvářely vzor. Pod výrazem patchwork se skrývá sešívání látek různých tvarů, které jsou vystřižené podle konkrétních vzorů. Patchwork a quiltování se dá dělat v ruce, ale i na šicím stroji. Pro ruční šití je potřeba vybavit se náprstkem, quiltovací jehlou a nití a dlouhými špendlíky. Pokud se pustíte do práce na šicím stroji, nejlépe se vám bude quilt šít na stroji s horním i dolním podáváním. Na takovém je sešívání různých vzorů bezproblematické.

Potřebné pomůcky

Při práci na quiltu jsou nezbytné určité pomůcky, bez nichž byste nedosáhli profesionálního vzhledu svého díla. Patří k nim řezací kolečko (Cutter). Použijete ho k řezání látky. Obvyklá a zároveň nejvyužívanější velikost má průměr 4,5 cm. Nezbytná je i podložka na řezání látek. Zkušené švadlenky doporučují velikost podložky minimálně 60x45 cm. Dále je potřeba mít patchworkové pravítko, speciální patchworkové prohnuté špendlíky, značkovače na látky a v neposlední řadě také šablony.

Látky - bez nich to nepůjde

Vrchní látku bychom měli vybírat vždy podle typu projektu. Jestliže chceme docílit opravdu profesionálního vzhledu svého díla, zvolíme látky speciálně určené pro patchwork. Ty jsou ze 100% bavlny. Na menší nebo začátečnické projekty nám postačí látky nižší kvality. Jelikož v případě patchworku se jedná o sešívání tří vrstev látky, budeme ještě potřebovat látku spodní a výplňovou. Výplňovou látkou bývá obvykle vatelín. Ten tvoří zateplovací vrstvu. Většinu patchworkové práce zabere právě vrchní látka. Pro velké plochy vybíráme látky s různými motivy, ale vždy stejné kvality. Výsledného efektu docílíme našíváním aplikací nebo formou celoplošného prošívání. Působivý efekt vzniká kombinací například drobných květinových vzorů a kostky. Velkým vzorům a motivům se spíše vyhýbáme.

Dílo může zhatit nevysrážená látka

Dílo může zhatit nevysrážená látka

Nezapomínáme nové látky před použitím předem vysrážet, zabráníme tak nemilému sražení látek, které by nás mohlo po vyprání hotového díla překvapit. Vysrážení látek je třeba provádět právě tam, kde se různé druhy látek vzájemně kombinují. Vysrážení provádíme v horké vodě. Podle kvality a druhu látky se srážení pohybuje procentuálně mezi 3-10 %.

Vzory pro patchwork

Pro vzory využívané při patchworku se vžily názvy jako Hvězda, Le Moneyho hvězda, Kontrasty, Vějíře, Koš, Dvojitý devítiblok, Medvědí tlapky, Větrník, Srubový vor, Baby blok nebo dokonce Opilcova stezka. Některé vzory je možné mezi sebou kombinovat. Ke zvlášť efektním vzorům patří Babiččina květinová zahrádka, která bývá někdy označována jako Honeycomb. Tento vzor vypadá jako medová plástev. Často využívaným vzorem je také Bargello. Tato technika pochází z Itálie, kde je známá jako Florentinská výšivka. Zajímavý vzor vzniká proměnnou délkou stehu a ve výsledku vytváří charakteristické vlny.

Co je to Jelly Roll a Charm Pack

S patchworkem je spojena spousta anglických výrazů, kterým porozumí pouze zasvěcení. Formáty, Pre-Cuts se nazývají předstříhané všechny možné velikosti a tvary balíčků a sad s látkami pro patchwork. Jelly Rolls jsou balíčky látek o shodné velikosti, které jsou seřazeny do barevné palety a smotané. Charm Pack jsou nařezané čtverečky látek v jednom motivu z určité kolekce, obvykle o velikosti 13x13 cm. Layer Cake je označení pro čtverce o velikosti 25x25 cm, které se hodí pro větší práce jako například deky a přehozy. Výraz Fat Quarter označuje spíše zásobu látek pro budoucí projekty za výhodnou cenu. FQ má rozměry 45x55 cm a vyplatí se lépe, než kdybychom doma skladovali velké množství látek různých vzorů.

Vyzrajte na třepící se švy

Vyzrajte na třepící se švy

Problému se třepícími se švy se můžete jednoduše zbavit, pokud využijete škrob ve spreji. Škrob se uplatní jak při uhlazování švů, tak proti třepení látky při řezání. Švy budou rovněž lépe držet tvar.

Od malého projektu k velkému

Metodou patchworku pod vašima rukama mohou vzniknout nejrůznější malá i velká díla od obalů na knihy, přes potahy na polštáře, tašky na nákup, taštičky na kosmetiku a jiné drobnosti, běhouny na stůl, závěsy na zeď až po velké deky a přehozy.

Zdroj: Youtube

Mnoho skvělých nápadů a vzorů na vás čeká na naší Pinterestové nástěnce. Začátečnící v oboru se mohou inspirovat také širokou paletou časopisů a knih, které u nás na toto téma vycházejí, nebo se přihlásit do některého z kurzu Patchworku. Vynikající pomůckou jsou také návodné video tutoriály.