Šití roušek je aktuálně nejskloňovanější téma mezi švadlenkami a věnují se mu zkušené šičky i úplní začátečníci. S pomocí šicího stroje zpracovávají kilometry látek a mění je na důležité ochranné pomůcky. Tento šikovný pomocník toho jistě zvládne daleko více. Zkracování, přešívání i výrobu nových kousků oblečení v budoucnu určitě vyzkoušíte a časem zvládnete i náročnější úkony. Aby stroj běžel bezproblémově, spolehlivě a zdolal všechny výzvy, musíte o něj pravidelně pečovat. Před samotnou manipulací se strojem si vždy pečlivě prostudujte návod, jednotlivé značky a typy strojů se mohou v konstrukci lišit. Téměř ke každému stroji ho dohledáte i na internetu. Před zahájením údržby také nikdy nezapomeňte odpojit přívod elektrické energie (pokud nevlastníte šlapací stroj).

Pryč s nečistotou

Ať už jste oprášili svoje šicí dovednosti nebo se šitím teprve začínáte, jsou určité zásady, které musí dodržovat všichni. Pravidelné čištění stroje je jedním z nejdůležitějších úkonů, čím častěji šijete, tím více času musíte věnovat odstraňování nečistot. Obecně lze říci, že stroj vyžaduje čištění přibližně po deseti až patnácti hodinách práce, ale závisí i na materiálu používaných textilií.

Během chodu stroje se totiž nastřádá množství vláken z látek, jemných chloupků, nitek a prachu, které překáží hladkému běhu celého mechanismu. Proto je potřeba odstranit je hlavně z blízkosti mechanických pohyblivých částí, například pod stehovou deskou a z okolí cívkového pouzdra. Odšroubujte nebo vycvakněte stehovou desku, vyndejte pouzdro na cívku, pinzetou odstraňte dlouhá vlákna a malým štětečkem nebo čistícím kartáčkem důkladně vyčistěte všechna dosažitelná místa, neopomeňte také prostor podávacích zoubků. Právě tady se shromažďuje hodně nečistot. Podobně vyčistěte i další dostupné části stroje.

Mazat a mazat

K hladkému chodu a delší životnosti přispěje také pravidelné olejování kovových částí. Šicí stroje by měly mít všechny části promazané z výroby, přesto během užívání vyžadují doplňující aplikaci oleje. Pro tento úkon se vybavte olejem určeným na mazání šicích strojů, který dávkujte na předepsaná místa jen po velmi malých kapkách. Nikdy nepoužívejte stolní olej nebo vazelínu, hrozí poškození stroje nebo znehodnocení výrobku.

Postupujte podle instrukcí v návodu, nejčastěji se olej dávkuje u chapače nebo na jehelní tyči. Na internetu jsou k dispozici nejrůznější videa s obecnými postupy pro konkrétní modely, které zveřejňují výrobci nebo amatérští nadšenci. Na závěr si vezměte kousek staré látky a ušijte několik zkušebních stehů. Nadbytečný olej se vsákne do látky a neumaže materiál určený pro šití.

Neplechu dělá niť i jehla

Pravidelné mazání a čištění vás preventivně chrání před řadou nesnází, jako je hlučnost stroje, cupování látky nebo nefunkčnost některé mechanické části. Pokud přesto stroj zadrhává, nešije nebo netvoří úhledné stehy, zkontrolujte v první řadě navlečení a napnutí horní i spodní nitě. Neopomínejte také pravidelnou kontrolu jehel, zda nejsou ohnuté nebo tupé. Při výměně jehly pohlídejte její správné nasazení. Mnoho potíží při šití je způsobeno špatně zvolenou kombinací látky, nití (příliš silné nebo naopak slabé) či použitím neodpovídajících jehel. Při všech úkonech se držte návodu k vašemu šicímu stroji a postupujte podle něj. Zhruba jednou za dva roky odneste stroj do specializovaného servisu, kde se postarají o seřízení, promazání nedostupných částí a provedou kompletní údržbu.

Péče o šicí stroj - videonávod

Jak pečovat o šicí stroj názorně předvádí na svém videu Petra Macháčková z Benešova, autorka webu caramilla.cz. Video vzniklo ve spolupráci s panem Hoškem z galanterie Čendulka a je natočené tak, aby bylo srozumitelné i naprostým začátečníkům.

Zdroj: Youtube