Nádobky na barvu

Do libovolné PET láhve z boku prostřihnu otvor, jednou rukou v horním prostřihu láhev s barvou držím, druhou namáčím štětec a přebytečnou barvu otřu o spodní okraj prostřihu. Pokud je to nutné, mohu láhev za vrchní prostřih také pověsit. Když jsem s prací hotov, láhev promáčknu, zbytek barvy vyliji zpět do plechovky a láhev zlikviduji. Když chci natírání urychlit, naplním barvou menší PET láhev (menší proto, aby se v ruce dobře držela) a uzavřu ji provrtaným uzávěrem. Barvu pak stříkám pod štětec přímo na natíraný předmět.

Jan Zíma, Praha

Větrníky

Na dlouhý silnější drát můžeme nasadit PET láhev i bez větších úprav. Vítr s ní kymácí, plast naráží do tyče, vznikají duté rány, které se přenášejí do země a odpuzují hlodavce.

Lepší však je petku upravit tak, aby se točila i v mírném větru a klapání bylo pravidelnější. Obvod lahve nastřihneme a části plastu vychýlíme tak, aby vznikly lopatky větrníku. Lopatky lze také vytvořit ze dna PET láhví a tři takové misky pak drátem připevnit k zúženému středu lahve.

Pro vyšší funkčnost větrníku vyvrtáme ve dně lahve otvor; plašič je pak na tyči zavěšen svým víčkem a lépe se otáčí.

Josef Peřina, Bítovčice

Izolace ohradníku

Jako izolátorky pro elektrické ohradníky se mi osvědčily odříznuté vršky z PET láhví. Nejprve vrutem přišroubujeme ke sloupku víčko láhve, do něj zašroubujeme odříznutý vrcholek láhve, na který vždy jednoduchou smyčkou ovineme drátek rozvodné soustavy. Plast je hladký a kónický, dešťová voda se na něm neudrží, izolační schopnosti jsou vynikající a náklady prakticky nulové.

Josef Musil, Ledeč nad Sázavou

Posypový materiál vždy připraven

Plastové láhve naplníme pískem, který nám v zimě poslouží jako posypový materiál na zledovatělý povrch. Láhve s pískem lze jednoduše přenášet tak, jak potřebujeme, a pro naplňování si můžeme vyrobit násypku – ve dvou uzávěrech prořízneme otvory, slepíme je k sobě a z jedné láhve odřízneme vršek a použijeme jej jako trychtýř.

František Kala, Blansko

Marcipánová panenka

Pekla jsem pro vnučku dort k narozeninám a ozdobila ho marcipánovou panenkou. Aby se panenka nezbortila, vyztužila jsem ji uvnitř horní částí PET láhve.

Dana Paťhová, Kostelec nad Černými Lesy

Mozaika

Používáme ji jako zástěnu k bazénu. Je vytvořená z různobarevných víček PET láhví a jejich přemísťováním lze obrazce měnit.

Postup

Na základní desku (PVC, plexisklo, polykarbonát, překližka apod.) nakreslíme mřížku s roztečí 40 mm, od láhví odřízneme hrdla asi 10 mm pod zesíleným kroužkem a lepicí pistolí nebo lepidlem je připevníme k podkladu do mřížky. Při změně motivu stačí přemístit víčka.

Václav Kollár, Ostrava–Heřmanice

Krabička poslední záchrany

Styčné plochy zbrousíme na hrubém smirkovém papíru, aby byly zcela rovné, slepíme je sekundovým lepidlem, které naneseme po celém obvodu, takže spojení bude vodotěsné.

Tomáš Řezníček, Opava

Led není třeba prosekávat

Máme hlubší jezírko, ve kterém přezimují ryby. V zimě potřebují mít prosekaný led, jenže neustále otřesy při prosekávání by jim vadily, proto jsme od větší plastové láhve odřízli dno a stěnou kolem dokola provlékli drát, který působí jako závaží a udržuje láhev ve vzpřímené poloze šroubováním dolů. Trychtýř je přichycený provázkem tak, aby vyčníval asi 10 cm nad hladinu. Stačí do něj denně nalévat asi 1,5 l vroucí vody, takže voda nezamrzne, ale hlavně ryby nejsou rušeny hlukem.

Jana Čermáková, Ledeč nad Sázavou

Aby nebylo nic cítit

Stane se, že při vaření nespotřebujeme celou cibuli nebo jinou aromatickou potravinu. Aby se její pach nerozšířil po celé ledničce, potravinu dáme do igelitového sáčku, jehož otvor protáhneme seříznutým trychtýřem z PET láhve, přetáhneme přes šroubování a zašroubujeme víčko. Sáček je utěsněný a přitom můžeme jeho obsah kdykoliv používat.

Jitka Švecová, Boskovice

Filtr k čerpadlu

Kdo má na zahrádce jezírko a k provzdušňování používá čerpadlo, ví, jak často se ucpává. Zkoušel jsem různé metody ochrany čerpadla, až jsem nakonec přišel na jednoduché, ale až překvapivě účinné řešení. U obyčejné PET láhve jsem uřízl dno, do původního víčka jsem vyvrtal otvor podle sacího vstupu čerpadla a takto upravenou láhev jsem usadil na čerpadlo. Filtr tvoří kus silonové sítě proti mouchám, která je volně stočená a uložená do láhve. Konec sítě jsem přeložil tak, aby vytvořil jakési falešné dno láhve (síť ale stačí jen zmuchlat a nacpat do láhve).

Molitan zachytí i velice drobné nečistoty a navíc je různý molitan různě prostupný, takže jím vlastně regulujeme čistotu vody.

Čím větší kus sítě použijeme, tím bude účinnost filtru vyšší. Filtr zachytí většinu hrubých nečistot a to, co projde oky síta, zpravidla projde i čerpadlem. Pokud čerpadlo používám k pohonu různých vodních her (např. fontánky), které mají velmi malé trysky, vkládám do filtru z PET láhve nejprve kroužek z molitanu a až pak síť.

Pro čerpadla, která mají štěrbinový vstup vody do sání, upravím PET láhev tak, že odříznu oba konce, takže vznikne pružná trubka, kterou drátkem připevním k čerpadlu. Všechny části filtru jsou snadno dostupné, snadno se čistí a protože jsou navíc průsvitné, není je ve vodě téměř vidět.

Zdeněk Neubauer, Vidonín

Šachy & spol. z uzávěrů

Vzhledem k množství a různorodosti uplatnění korunkových uzávěrů se pokusím alespoň některá vyjmenovat. Možné principy a konstrukční základy uvádím co nejstručněji, s podrobnostmi si jistě každý poradí sám. Návrhy jsem rozdělil do skupin podle nezbytné úpravy. Skupiny i jednotlivé návrhy lze ovšem navzájem kombinovat.

1. Bez úpravy

Kameny pro hry (dáma, mlýnek, člověče, nezlob se); platidla do mariáše a pokeru (různé barvy = různé hodnoty); skořápky pro stejnojmennou hru; místo mincí pro hru na čáru; misky na rozdělávání malého množství vodových barev, lepidel a tmelů; kryty na různé otvory, na konce tyčí, trubek, na nohy nábytku apod.; na mozaikovou dlažbu či obklady (stačí volně zatlačit do cementové malty či sádry).

2. S malou úpravou

Bezpečnostní krytky do elektrické zásuvky (korunka od mléka, 4 zářezy v plášti, otvor).

3. Spojením dvou uzávěrů

Skořápky pro malá překvapení, nábytková kování na dvířka a zásuvky, korálové závěsy, kolečka k nábytku či k hračkám, klasická počítadla, světélka s LED diodami (napájenými dvěma malými bateriemi nebo piezoelktrickým článkem, případně vybavena i pružným spínačem).

4. Spojením více uzávěrů nebo částí

Šachové figurky, karnevalové masky, ozdoby, škrabošky, figurky, abstraktní fantazie.

5. Po oddělení dna uzávěru a prstence

Žetony do vozíků v supermarketech, knoflíky, podložky, dětská vykrajovátka plasteliny apod.

Miroslav Štangl, Praha

Další inspiraci najdete napinterestové nástěnce Receptáře: