Tvoření z odpadových materiálů má hned několik výhod. Vyrobíte si něco užitečného, co se bude hodit doma i na zahradě. Ušetříte životní prostředí využitím věcí, které by jinak skončily v odpadcích. A v neposlední řadě dopřejete rozlet kreativitě a zaměstnáte neposedné děti. Tohle všechno vás přitom bude stát pár korun.

Na sazenice i zeleninu

Velmi praktické a přitom levné jsou květináče z PET lahví. Vymyté lahve zavíčkujte a ostrým nožem nebo odlamovacím řezákem do nich na delší straně vyřízněte díru. Pracujte opatrně, lahev raději přidržujte rukou v rukavicích. Je jen na vás, zda budou výsledné květináče ležet nebo je pomocí provázku zavěsíte a vytvoříte nezaměnitelnou vertikální zahradu. Takové uspořádání je neocenitelné třeba na balkónech, kde není dostatečný prostor pro pěstování zeleně. Lahve lze také rozříznout příčně a oddělit jejich horní třetinu. Do stran udělejte dvě dírky a květináče zavěste. Případně je umístěte do měkkého substrátu, ve kterém budou bez problémů držet. Spodní části větších plastových lahví budou užitečné jako kbelíky, nádoby na drobné předměty či košíčky s kolíčky na prádlo.

Vybavení na zahradu

Náročnější na čas i práci je skleník z PET lahví. Pro stavbu takového zařízení už potřebujete pořádnou dávku lahví, nutné je nashromáždit několik stovek kusů. Kromě nich však vystačíte jen s málem. Základem je konstrukce, na kterou se lahve uchytí. Nejčastěji se při budování skleníku využívá dřevěný rám, na který se připevňují pruty s lahvemi. Těm se jednoduše odřízne dno a navlékají se na pruty jako korálky tak, aby do sebe zapadaly. Mezi lahvemi zůstávají sice mezery, ale to nakonec nevadí. Uvnitř skleníku je přesto teplota asi o deset stupňů vyšší než ve venkovním prostředí a navíc se mezi lahvemi dovnitř dostane i určité množství srážek. Miniaturní skleníky na sazeničky zastoupí spodní část lahve, kterou rostlinky na záhonu prostě přiklopíte. Plastové lahve mohou na zahradě sloužit jako stavební materiál i jinde, vyspravíte s jejich pomocí například zahradní nábytek.

Ozdoby záhonů

Barevné i čiré plastové lahve znovu ožijí ve formě nejrůznějších dekorací na zahradu. Mohou představovat prasátka, pejsky, ježky či houby, které na vás vykukují ze záhonu. Z barevného plastu se zrodí nejrůznější kytičky a další ozdoby. Velmi hezky vypadají i lucerničky, do kterých umístíte LED světýlko. Ve dne zase vyniknou nápadité větrníky. Vkusná a přitom elegantní zákoutí vznikají kombinací dřeva, jemných barev, krajky a vhodně zvolených květin.

Ptačí hodování

Bez většího úsilí i nákladů vyrobíte praktické krmítko pro ptáky. Do plastové lahve udělejte v dolní části dva protilehlé otvory. Tudy protáhnete vhodný klacík nebo vařečku, která bude sloužit jako bidýlko pro ptáky. Možné je rovněž do větší PET lahve vyříznout ze strany malá dvířka. Ostré plastové okraje přelepte izolepou, dovnitř nasypte potravu a ptáčkové mohou hodovat. Dovnitř lahve nasypte drobná semínka, zavíčkujte a upevněte pomocí provázku na větev stromu.

Past na vosy

Hlavně v pozdním létě otravují vosy blízko domu a na zahradě. Nalákejte je na sladkou vůni sirupu, piva či cukru s octem do pasti, ze které už nenajdou cestu. Uřízněte vrchní třetinu lahve , otočte ji a zasuňte hrdlem napřed do zbývající části. Připevněte pomocí kancelářských svorek nebo izolepy. Vosy vletí dovnitř, ale úzkým hrdlem se ven nedostanou. Vyzkoušejte i složitější konstrukci, vršky ze dvou lahví zasuňte z boku do třetí lahve, ve které jste si předem připravili díry. Hotovou nástrahu postavte někam na zahradě nebo ji doplňte o dírky a pomocí provázku zavěste na strom.