Možná jste někdy obdivovali výrobky zhotovené technikou papírmaš (Papier-mâché). Vznikla krátce po té, co lidé objevili způsob výroby papíru a má tedy za sebou skutečně úctyhodnou historii. Zatímco vytváření předmětů nalepováním natrhaných kousků papíru (např. toaletního či novinového) je poměrně zdlouhavé, tvoření z papírové hmoty je výrazně rychlejší. Na její přípravu navíc můžeme zužitkovat papírové kartony od vajec. Výhodou je, že tuhle techniku zvládnou i předškoláci.

Papírová hmota z kartonů od vajec

Návodů koluje po internetu celá řada. Hledali jsme, a následně vyzkoušeli, ty nejjednodušší. Zužitkujeme na ně plata od vajec vyrobená z nasávané kartonáže. Nejdřív je natrháme na menší kusy a zalijeme vodou, nejlépe vařící. Pokud máme možnost, ještě vše aspoň 10 minut povaříme a necháme vychladnout. Pak hmotu znovu 10 minut povaříme a necháme ji stát nejméně 6 hodin, případně celou noc. Další den vodu scedíme a papírovou drť důkladně promícháme.

Pak přichází čas pro tyčový mixér. S jeho pomocí získáme optimální strukturu hmoty. Někdo k modelování používá hmotu bez dalších přísad. Aby vše lépe drželo pohromadě, používá se např. tekutý škrob na prádlo, lepidlo (disperzní nebo na tapety) či sádra. Pokud nic z toho nemáte k dispozici, pro spojení směsi výtečně poslouží obyčejná hladká mouka rozmíchaná s vodou, která zafunguje jako lepidlo. Na jeden šálek papírové hmoty potřebujeme přibližně 1/3 šálku lepidla. Lepidlo by mělo být řídké. Připravíme jej smícháním 1 šálku mouky a 1 šálku vody.

Co všechno jde z papírové hmoty vyrobit

Jak vzniklou hmotu využijete, záleží jen na vás. Než ji upotřebíte, můžete ji několik dní skladovat v chladničce. Snadno z ní můžete vytvořit nejrůznější misky nebo vázy.

Zdroj: Youtube

Někdo hmotou pokryje vnitřní část misky či jiné nádoby, důkladně uhladí a nechá uschnout. Vnitřní miska z papíru se po vyschnutí snadno vyloupne. Postupovat můžeme i opačně a papírovou hmotou pokrýt vnější stěny misky. Pro snadnější sloupnutí nejprve obalíme misku potravinovou fólií. Pro zpevnění výsledného výrobku se hodí nechat nejprve vrstvu zaschnout (může to trvat i celý den) a pak přidat ještě další vrstvu či vrstvy.

Takto vzniklá miska bude lehká, ale zároveň oproti původním kartonům od vajec i velmi pevná. Pak už ji můžete omalovat (základ balakrylem, následně se hodí akrylové barvy ale k ozdobení můžete použít vlastně nejrůznější výtvarné prostředky, např. vodové či temperové barvy) případně ozdobit nalepením barevných washi pásek. Povrch je na závěr vhodné zafixovat bezbarvým lakem. Nemáte-li jej po ruce, klidně hotové dílko přestříkejte lakem na vlasy.

Další možnosti

  • Pokud misce uděláme zubaté okraje, může evokovat vaječnou skořápku.
  • Z hmoty můžeme modelovat velikonoční symboly – např. slepičky, vajíčka, kuřátka.
  • Jako kostru můžeme použít i kovovou síťku, která se snadno tvaruje a na kterou budeme papírovou hmotu nanášet.
  • Různobarevné kartony nám ušetří práci s barvením. Stačí, když využijeme barevnost kartonu. Nejčastěji bývají modré, zelené nebo žluté.
  • K uhlazení povrchu výrobku pomůže brusný papír (šmirgl).

Zdroj: mollymoocrafts.com, www.casopis-rozmaryna.cz