Většina z nás si pod ne zcela přesným pojmem „plexisklo“ představí různé druhy plastového skla. Mohou být průhledná, matná nebo zabarvená. Dají se také povrchově upravovat například pískováním, podobně, jako je to i u klasických skel. Správným označením je však polymethylmetakrylát, ve zkratce (PMMA), který zahrnuje označení všech druhů akrylátových materiálů.

Výhody a nevýhody plexiskla

Největší předností PMMA je jeho průhlednost. Propustí až 93 % světla. A právě pro tuto vlastnost se využívá všude, kde je třeba zajistit průhledné kryty, displeje, kryty svítilen, skleníků atd. Neméně skvělou vlastností je i jeho vysoká odolnost vůči nepříznivým povětrnostním vlivům, dále vysoká tepelná odolnost nebo odolnost vůči louhům a slabým kyselinám. Všichni, kdo s plexisklem pracují, oceňují také jeho pevnost, tuhost, vysokou tvrdost a možnost mechanického opracování. Nezanedbatelný je i vysoký lesk povrchu a odolnost vůči poškrábání. Jestliže k němu však dojde, je možné plexisklo leštit.

Zatímco výhod je u plexiskla celá řada, nevýhody jsou jen dvě, a to hořlavost a náchylnost k prasknutí při nárazu. Při prasknutí alespoň nevznikají střepy.

Kritéria výběru podle účelu použití

Plexisklo, či spíše jeho druhy, byste měli vybírat vždy s ohledem na to, jak s ním chcete pracovat a v jakém prostoru nalezne své uplatnění. Pracujete-li s plexisklem častěji, vyplatí se vám pořízení nejrůznějšího příslušenství a pomůcek. K těm patří také lepidla na plexiskla. K hobby účelům, postačí obvykle nejlevnější plexiskla - polystyrolové tabule, které zakoupíte v hobby marketech, někdy jsou označovány jako hobbyglass. Vzhledem k obvyklým možnostem využití polystyrolu pouze do 5 °C se doporučuje tento materiál spíše k uplatnění v interiéru.

Pro použití v exteriéru se doporučují akrylátová plexiskla. Jejich vysoká pevnost, netříštivost a odolnost při výkyvech teplot je předurčuje k využití ve formě zástěn plotových tabulí nebo vývěsných reklamních tabulí. Své uplatnění najdou také jako náhrada pravého okenního skla například ve vstupních dveřích nebo v okéncích sklepů, prádelen. Skla z plastů je možné ohýbat pomocí speciální ohýbačky, dále frézovat nebo vrtat.

Co zvládneme s plexisklem sami a s čím se obrátit na odborníka

Jsem-li v ráci s plexisklem již zkušenejší, zajisté zvládneme jeho řezání, vrtání, lepení a u malých ploch možná i ohýbání. S pískováním, barvením a ohýbáním větších ploch je vždy vhodnější obrátit se na odborníky. Často je to také jediná možnost, neboť vybavení dílny nám nedovolí pracovat s velkými plochami anebo nemáme k dispozici barvicí pigmenty.

Jak se lepí plexisklo

Při práci s polotovary z PMMA je možné také lepení. Tento plast je polární, a tedy snadno rozpustný. Na výběr máme hned z několika druhů lepidel, a to tavných, vteřinových, rozpouštědlových nebo reaktivních. Jako nejvhodnější jsou doporučována rozpouštědlová lepidla nazývaná také lepicí laky. Nezanechávají žádné stopy po lepení. V místě slepení zůstává zachována vysoká průhlednost. Další variantou pro lepení je možnost využít lepidla na bázi chloroformu a acetonu. Avšak vzhledem k vysoké hořlavosti těchto kapalin je při práci s nimi nutná maximální opatrnost. Pro vzájemné lepení ploch je nutné mít slepované povrchy naprosto čisté a bez prachu.

Nábytek z plexiskla

Plexisklo se nevyrábí jen ve formě tabulí, ale i ve tvaru tyčí nebo trubek. A navíc, od té doby, co je vyráběn i nábytek z plexiskla, můžete sehnat z téhož materiálu také petlice, zástrčky a panty. Židle, stoly a další nábytek z plexiskla se díky své průhlednosti hodí zvláště do malých interiérů, kde opticky nezabírá příliš mnoho místa a činí prostor vzdušným. Zvláště při tvorbě židlí z PMMA se uplatňuje tepelné tvarování, při němž je PMMA snadno ohybatelný. Tvarovací teploty se pohybují mezi 150–180 °C. Pouze výjimečně dosahují teplot až 200 °C.

Skleníky a pařníky z odolnějších akrylových nebo polykarbonátových tabulí

Skleníky a pařníky z plastových skel odolávají nárazům a navíc díky nízké hmotnosti těchto tabulí je manipulace s nimi velmi snadná. Odolnější, ale zároveň i finančně náročnější, jsou polykarbonátové a akrylové tabule. Na rozdíl od polystyrolu odolává plný polykarbonát oboustranně UV záření, nadto je pružný a odolný vůči nárazu i vůči mrazu. Sluneční záření se na něm neprojeví zežloutnutím a díky barevné stálosti skvěle propouští světlo. Kromě zasklení skleníků a pařníků je vhodný jako rámová výplň nebo k zasklení zimních zahrad, případně k zasklení světlíků, štítových oken nebo světelných tunelů.

Další možnost využití PMMA

Barevné varianty polymetakrylátů se využívají hlavně pro výrobu tvarově složitějších nábytkových částí a na svítidla, včetně těch efektových. Využívají se i v automobilovém průmyslu k výrobě krytů světel nebo štítů tachometrů. Také spotřební průmysl hojně využívá PMMA, a to jak pro výrobu váz, bižuterie, stojánků a rámečků nebo nejrůznějších reklamních předmětů. Bez povšimnutí nezůstaly PMMA ani v oboru sanitárního zboží. Tvarováním desek pomocí tepla tak vznikají sprchové kouty, umyvadla, ale i moderní vany a další vybavení koupelen.