Velikonoce jsou jedním z nejdůležitějších křesťanských svátků, které slavíme se stejným nadšením jako Vánoce. Každý rok se však tento svátek slaví v jiném termínu, jelikož se vypočítává na základě lunárního kalendáře. V roce 2023 proto vychází datum Velikonoc na 7. až 10. dubna. Jaké počasí nás bude v tyto dny čekat?

Zajímá vás, jaké tradice se u nás dodržují na Velikonoce? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Typické aprílové počasí

Duben je z meteorologického hlediska nejvíce známý svým nevyzpytatelným počasím, kdy se střídá teplé a chladné počasí společně se slunečními paprsky a vydatnými dešti. Přes den se teploty pohybují okolo 15 °C, k ránu však mohou klesat až k bodu mrazu, ne-li pod něj.

Mráz nahradilo léto

Možná si ještě vzpomínáte, že v roce 2012 na Velikonoce mrzlo, a to celkem dost. Nejnižší denní teplota byla naměřena na Jizerce, kde dosahovala -20,5 °C. Naopak nejvyšší naměřená denní teplota činila 10 °C. Takový mrazivý šok vás však letos nejspíš děsit nemusí. O těchto Velikonocích nás podle meteorologů čekají pěkné jarní dny s teplotami mezi 14 a 18 °C!

Hurá do ulic s pomlázkou!

Máte už připravené plány na velikonoční svátky? Pokud se počasí vydaří, jistě vyrazíte se svými malými dětmi do ulic s ručně upletenou pomlázkou. Skvělou zábavou je také hledání pokladu na Velký pátek, kdy se podle pověr otevírají hory, ve kterých je poklad ukrytý. Stejně tak můžou děti na zahradě hledat sladkosti, které jim tam zanechal velikonoční zajíček.

Záložní plán na Velikonoce

Počasí je však mnohdy nevyzpytatelné, a proto byste měli mít i záložní plán, pokud bude přece jen pršet. I když jsou Velikonoce spojeny především s venkovními aktivitami, lze si je užít i v pohodlí domova.

Velikonoční aktivity v pochmurném počasí

Mezi domácí velikonoční tradice patří především pečení velikonočního beránka a mazance, které provoní celý váš domov, čímž získáte krásnou velikonoční náladu! Pustit se společně můžete také do barvení vajíček či psaní velikonočního přáníčka pro své blízké. Na jeho výrobu použijte pastelky, barevné papíry a další pomůcky, které uznáte za vhodné. Děti si s tím vyhrají a vy jim můžete s potěšením pomáhat.

Související články

Zdroje: ceskevelikonoce.cz, blog.mall.cz, treking.cz