Využijte hezkého podzimního počasí a vydejte se dětmi na procházku ven. Posbírejte co nejvíce přírodnin, které později poslouží k domácímu tvoření. Sychravé odpoledne potom věnujte tvorbě originálních dekorací a dětských kreseb. Děti si na televizi ani nevzpomenou a zcela propadnou kreativní zábavě.

Lístečkové obrázky

Pestrobarevné listí se pro kreativní tvorbu přímo nabízí. Z nasbíraných červených, žlutých i hnědých listů nejrůznějších tvarů udělejte zajímavou kytici na stůl. Samotné lístečky pak využijete pro tvorbu půvabných obrázků. Dovolte dětem na listy nanášet barvu a obtiskovat je na papír. Obtisky dokreslete a přeměňte je na strašidýlka a postavičky, nebo jen nechte vyznít zajímavé barevné kombinace. Možné je také předkreslit na papír siluetu stromu, kterou děti doplní padajícím listím.

Zvířátka z listů

Děti ohromně baví hlavně stříhaní a lepení. Nasbírané lístky poskládejte na papíře do postaviček, zvířátek i pohádkových bytostí. Někdy si trochu pomůžete, listí nastříháte do potřebného tvaru a délky. Do výtvoru doplňte oči, které vyrobíte z obyčejné čtvrtky. Stačí vystřihnout kolečka a nakreslit oči černou fixou. V papírnictvích seženete i očička plastová, která snadno přilepíte. Během chvilky z listů vznikne slon, žabka nebo třeba lev.

Svícen z listí

Tvoření z barevných listů je nekonečně pestré. Připravte si starou zavařovací sklenici, lepidlo Herkules a nabídku listů nejrůznějších tvarů. Sklenici polepte z vnější strany lístečky, mohou se různě překrývat a doplňovat. Hrdlo sklenice ozdobte stužkou nebo provázkem, dovnitř vložte svíčku a máte hotovo. Hlavně během soumraku a večera oceníte jemné světlo, které bude prosvítat přes listovou stěnu.

Dýně na papíře

Dýně ve všech možných podobách vládnou podzimu. Využijte dýňová semínka, které mladý výtvarník či výtvarnice přilepí na papír s předkresleným obrysem dýně. Pak už je potřeba jen semínka nabarvit, aby zářila tou správnou dýňovou barvou.

Figurky z kaštanů a šišek

Postavičky z kaštanů jistě stavíte každý rok. Velmi hezky vypadají i dubáčci, malí mužíčkové ze žaludů. Takový skřítek může plavat v lodičce, sedět na šišce nebo stát na stráži u okna.

Když k němu přidáte ježečka ze šišek, bude podzimní aranžmá dokonalé. Tělo ježka vytvoříte z plastové lahve polepené papírem nebo ze staré, vycpané ponožky. Bodliny vzniknou ze šišek, semínek nebo šípků, stejně jako oči a nos. Vše přilepíte tavnou pistolí.

Podzimní dekorace na zeď

Krásnou a zcela jednoduchou dekoraci na zeď vytvoříte z klacíku, provázku či vlasce, lístků, mušliček i korálků. Na klacík zavěste několik nitek s připevněným lístečky, doplňte o provrtané mušličky, prázdné ulity šneků a barevné korálky. Takový závěs bude vypadat dobře nejen na zdi v interiéru, ale hodně parády nadělá i venku na zahradě.