Výzdobu svého domova rádi ladíme podle ročního období. Na podzim se v domech a bytech nejčastěji objevují ozdobné, případně vykrájené dýně. Při procházce v lese nebo na louce přitom narazíte na velkou inspiraci, kterou skýtá sama příroda. Neváhejte si kousek přírodního bohatství odnést s sebou domů, ale buďte vždy ohleduplní k tvorům a rostlinám ve svém okolí.

Pestré listy a rozmanité bobule

Pestře zbarvené listí a bobule keřů jsou vděčným pomocníkem při vytváření podzimní nálady, stačí vytvořit zářivou kytici z listů a větviček a ozdobit stůl. Holé březové větvičky v kombinaci s plody šípku se hodí do džbánku v koutě místnosti, březovým košťátkem ozvláštníte i vstupní dveře. Vylisované listy přilepte na okno nebo pocházejte na stůl, lístky můžete též svázat do řetězu a zavěsit na zeď nebo na dveře. Efektní a jednoduchou výzdobu vyrobíte z provázku, několika lístků a snítek s bobulkami, pomocí kolíčků je připevněte na provázek a napněte na vhodné místo.

Dekorace z mechu

Čerstvých květin ubývá, ale zajímavou dekoraci na stůl si zhotovíte i tak. V lese nasbírejte mechy a vytvořte si stále zelenou zahrádku na stůl. Do misky dejte písek a vrstvu hlíny, na to umístěte mechy, pořádně prolijte vodou a dozdobte kamínky, šiškou, lišejníkem nebo umělou houbičkou. Takto připravená zahrádka vydrží po mnoho týdnů a nevadí ji, ani když zapomenete na závlahu, mechy se po vyschnutí snadno vzpamatují a opět nasají vodu. Mech poslouží i jako vhodný podklad pro výrobu věnce, vázacím drátem ho připevněte na korpus a dozdobte podle své fantazie.

Šnečí domečky

Shýbněte se pro prázdnou hlemýždí ulitu, opuštěný domeček najde své využití při výrobě dekorací. Pozor dejte na zavíčkované ulity, v nich se skrývá zazimovaný hlemýžď, který čeká na jaro. Ulity umístěte do misky spolu s kamínky, některé můžete nabarvit nebo dokonce pokrýt motivem šípků, případně květin nebo lístků. Méně zdatní kreslíři si udělají alternativu běžně prodávaných zvonkoher. Provrtejte ulity, otvorem protáhněte provázek a vytvořte několik řetězů, který přivážete na pevnější klacík. Umístěte na verandu či balkón a při větru bude šnečí zvonkohra chřestit.

Kaštany nejen na zvířátka

Hnědé a lesklé kaštany lákají ke sběru každého, kdo jde kolem. Z různě tvarovaných kaštanů ale nemusíte tvořit jen zvířátka pro děti nebo je nasypat do misky na stole. Pomocí tavné pistole přilepte na věncový korpus kaštany, bukvice nebo žaludy, přidejte uzlíky ze slámy a ozdoba na dveře je hotová. Originální svícen s podzimním nádechem vznikne snadno, nasypte kaštany do skleněné nádoby, umístěte na ní svíčku a dozdobte stuhou nebo polepte barevnými lístky.

Na adventní tvoření se předzásobte

Příchod Vánoc už se počítá v řádech týdnů a advent nastane co nevidět. Pomůcky pro výrobu adventního věnce budete těžko hledat v prosinci pod sněhem v lese, zásobte se proto dopředu. Nevyhazujte vyloupané slupky od ořechů, uschovejte si pár oříšků, borové i smrkové šišky, kousky kůry a peříčka, co najdete venku. V předvánočním shonu si najdete chvilku a zhotovíte si svůj vlastní věnec a pak využijete všechny nastřádané poklady.