Kančůch, dynovačka, karabáč, šibačka, šmigrus, tatar, atd. Jak říkáte velikonoční pomlázce vy? Proutek a praskání znali již naši slovanští předci. Byl symbolem jarního hřmění a praskáním se vyháněly zlé mocnosti. Chození na pomlázku také mělo společenský význam. Sloužilo jako pokračování námluv mladých a utužení vztahů, které mohly vzniknout na muzikách a jarmarcích na konci postního období. Proto si každý koledník dával na své pomlázce záležet. Pletl ji nejčastěji ze sudého počtu vrbových proutků. Nejkrásnější a nejlehčí je ale pomlázka z osmi prutů. (Zdroj: cs.wikipedia.org)

Lov proutí

Nejprve si musíte sehnat vhodné vrbové proutí. Na procházce zamiřte k potoku nebo rybníku a hledejte vzpřímeně rostoucí košíkářskou vrbu (Salix viminalis). Nařežte si raději více prutů než budete celkově potřebovat. Kdyby se vám nějaký zlomil, budete mít do zálohy. Také si nezapomeňte jeden odložit - bude vám sloužit jako rukojeť.

Poté pruty očistěte od lístků a výrůstků a pokud budete plést až druhý den, vložte pruty do studené vody, aby přes noc neuschly. Vybírejte si takové proutí, které je pružné tak, že se ohne do úhlu 90 stupňů a nezlomí se.

Začínáme

Nejprve proutí ořežte do stejné délky a srovnejte je širokými konci k sobě. Proutek, který jste pasovali na rukojeť, rozřízněte napůl. Pokud je dostatečně tenký, tak ho půlit nemusíte. Rozdělte proutky na polovinu, v našem případě tedy na 4 a 4, a mezi ně vložte rozřezaný kus. Omotávejte a pevně utahujte, aby byly smyčky co nejvíce u sebe. Na konci proutek opět zastrčte doprostřed svazku. (Zdroj: www.ceskevelikonoce.cz)

Pleteme

Nyní už je čas na samotné pletení. Rukojeť pomlázky si dejte mezi kolena nebo ji zastrčte například pod gauč, lavičku nebo poproste vaše dítě, aby vám pomohlo proutky podržet.

  • Do každé ruky si dejte čtyři proutky.
  • Vezměte krajní proutek z pravé strany a vrchem ho vsuňte mezi šestý a sedmý, nacházející se na druhé straně. Spodkem ho vraťte na pravou stranu.
  • To samé opakujete i na levé straně. Pohyb je kruhový. Nezapomeňte oka pořádně utahovat.
  • Pokračujte tak dlouho, dokud nevytvoříte dostatečně dlouhou pomlázku.
  • Na konci ji můžete svázat provázkem.
Zdroj: Youtube

(Zdroj: www.youtube.com)