Modelína vařená na pánvi

Suroviny

  • 300 ml vody
  • 150 g hladké mouky (1,5 hrnku o objemu 200 ml)
  • 75 g kuchyňské soli (7 lžiček)
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • potravinářské aroma
  • potravinářské barvivo

Postup

Do vody přidáme olej, ocet a potravinářské barvivo.

Do pánve s nepřilnavou vrstvou dáme mouku promíchanou se solí a nalijeme vodu. Přidáme potravinářské aroma.

Pozor: Pokud bychom modelínu odstavili z vařiče příliš brzy, mouka se nepropaří a modelína bude lepit!

Asi 4 minuty vaříme na mírném ohni, přitom stále mícháme. I když se hmota spojila, stále ještě ji několik minut na pánvi mícháme, dokud hmota už téměř nejde zpracovávat.

Na teplé pánvi hmotu necháme pomalu vychladnout. Uchováváme ji v plastové misce (nebo v mikrotenovém sáčku) v chladničce.

Modelína zahřátá vroucí vodou

Suroviny

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g soli
  • 200 ml vroucí vody
  • 3 lžíce kyseliny citronové
  • potravinářské barvivo
  • 3 lžíce oleje

Postup

Mouku smícháme se solí.

Kyselinu citronovou a barvivo rozpustíme ve vroucí vodě a směs nalijeme na mouku. Přidáme olej a důkladně promícháme.

Hana Žďárecká

Ilustrační foto