Praktické využití aneb funkční recyklace

Recyklace starých riflí je jedním z nejoblíbenějších projektů DIY typu, tedy udělej si sám. Možnosti, jak využít každý kousek tolik oblíbeného oděvu v šatníku každého z nás, je doslova nepřeberně. Z nepoužívaných riflí mohou vzniknout praktické kousky, jako jsou například rohožky, patchworkové přehozy, zástěry, kapsáře, podložky pod nádobí, tašky, batohy, obaly na knihy nebo tablety, čalounění na židle či křesla, pouzdra na školní pomůcky, polštáře, pufy, prostírání nebo kuchyňské rukavice, závěsy, nákupní kabely, sedáky nebo válečky pod dveře proti průvanu, lehátko do zahrady, hračky nebo pelíšky pro psy, houpací síť, obaly na květináče, jehelníček, a tak bychom mohli pokračovat snad do nekonečna.

Dekorační využití aneb troška modré krásy

Kdo má rád modrou barvu a považuje se za kutila, může dát prostor své tvořivé fantazii a vymyslet a následně realizovat některý ze svých nápadů na originální riflový šperk. Jiní dají zase přednost výrobě přívěsků na kabelky nebo riflových květin, z nichž se mohou stát brože nebo sponky do vlasů. Z proužků riflové látky se dají uplést či uháčkovat například košíky na ovoce, dárkové sáčky, nebo věnce na zeď. Celé nohavice využijte na výrobu košů na špinavé prádlo nebo na pletací a háčkovací příze. Větší plochy rifloviny se skvěle uplatní při obalování kartonových krabic, z nichž se tak rázem stanou parádní designové kousky. Milovníci tašek, kabelek a batohů různých velikostí a typů také nepřijdou zkrátka. I pro ně se s vyřazenými riflemi otvírá široké pole tvořivosti a fantazie.

Využívejte jednotlivé části

Z kusu nohavice vytvořte obal na láhev šampaňského, nebo praktický sáček dětem na svačinu do školy. Z pevného pruhu v pase udělejte náramek, z odstříhaných poutek vytvořte zajímavý rámeček na obraz nebo fotku, z odstříhaných pevných lemů udělejte lepené podložky pod nádobí, z nastříhaných dlouhých pruhů džínoviny z nohavic upleťte vašemu psovi bytelnou hračku na přetahování, taková už jistě něco vydrží. Z částí s kapsami může vzniknout zajímavé kuchyňské prostírání.

Jednoduchá výroba moderního stojanu na časopisy

Udělat módní stojan na časopisy do obývacího pokoje je pro zručné kutily hračka. Postačí k tomu jedny riflové kalhoty a 8 měděných trubek. Kalhotám odstřihněte obě nohavice a sešijte je na šířku k sobě. Od kalhot odstřihněte zpevněný pruh z pasu a nastříhejte z něj proužky, které použijete jako poutka k zavěšení na měděné trubky. Měděné trubky složte pomocí fitinků - kolen k sobě do dvojitého tvaru písmene U a na závěr přišijte látku ke konstrukci. Uvidíte, že stojan na časopisy z pevné rifloviny vám bude sloužit dlouho a dobře.

Měď je v současné době trendovým materiálem a milujete-li upcycling starých džínsů, rozhodně stojí za to vyzkoušet tento projekt.

Dobrý tip závěrem

Ne všechny předměty a dekorace vytvořené z upcyclovaných riflí musejí být šité nebo sešívané. Při výrobě celé spousty DIY výrobků vám ke kompletaci výsledného předmětu postačí nůžky a tavná lepicí pistole s náplní. Takto jednoduše může vzniknout například jehelníček, obal na knihy, nebo pouzdro na mobil a další riflové záležitosti.