Beran (21.3. - 20.4.)

Fíkus plazivý

Dychtivý, dynamický a soutěživý… Takoví jsou ti, kteří se narodili ve znamení Berana. Po zdech jejich bytu či domu bude stejně dychtivě šplhat i fíkus plazivý (Ficus pumila). Který krásně roste v klasickém nebo závěsném květináči. Říká se mu také plíživý nebo horolezecký fíkus.

Býk (21.4. - 21.5.)

Hoya Kerrii

Býci jsou známí tím, že jsou silní, spolehliví a oddaní. Pokojovka Hoya Kerrii, která má listy ve tvaru srdce je dobrou volbou pro toto smyslné zemské znamení. Někdy její zakořeněné listy zůstanou bez dalšího výhonu, takže zůstane jen jedno srdičko.

Blíženci (22.5. - 21.6.)

Zelenec chocholatý

Říká se jí také Pavoučí rostlina (Chlorophytum comosum) a je známá svou přizpůsobivou povahou. Jasné světlo, slabé světlo,umělé světlo nebo přirozené světlo – pavoučí rostlina může vzkvétat v mnoha různých podmínkách, ve světlé místnosti, ale i tam, kde je stín a daří se jim i v úplné tmě. Tato rostlina je ideální pro Blížence, kteří jsou známí svou všestrannou, výraznou a laskavou povahou.

Rak (22.6. - 22.7.)

Maranta běložilnatá

Lidé narození ve znamení Raka jsou známí svou intuitivní povahou, soucitem a ochranou, díky čemuž se k nim výborně hodí Maranta běložilnatá (Maranta leuconeura) známá také pod názvem modlitební rostlina. Své jméno získala podle pohybu svých listů, které jsou během dne otevřené, ale v noci se zavírají. Připomínající tak modlící se ruce.

Lev (23.7. - 22.8.)

Bromélie

Tropické rostliny Bromélie (Bromelia, L.) jsou známé svými okázalými květy. To z nich dělá dokonalého společníka pro Lvy, kteří jsou známí svou dramatickou, otevřenou a ohnivou osobností. Bromélie bude vždy v místnosti středem pozornosti, po čemž stejně tak touží i zrozenci ve znamení Lva.

Panna (23.8.- 22.9.)

Filodendron

Panny jsou známé svou praktickou povahou,většinou hledají stejně praktickou a snadno udržovatelnou rostlinu. Tou je jednoznačně Filodendron (Philodendron). Tato klasická pokojová rostlina je zvláště ideální pro zrozence ve znamení Panny, které jsou tak zaneprázdněné jinými povinnostmi, že na péči o pokojovky jednoduše zapomínají. Filodendron je poměrně shovívavý.

Váhy (23.9. - 23.10.)

Mírová lilie

Diplomatičtí, laskaví a spravedliví jsou jen některé z osobnostních rysů lidí narozených ve znamení Vah. Díky tomu je Mírová lilie (Spathiphyllum) jejich ideálním společníkem. Česky se této pokojovce říká také toulcovka nebo lopatkovec. Ochotně kvete, jsou nenáročné a zvládnou i stinná stanoviště.

Štír (24.10. - 22.11.)

Pilea pepřincová

Vášniví Štíři jsou často mylně považováni za ohnivá znamení. Ve skutečnosti jsou vodním znamením, díky čemuž je pro ně Pilea pepřincová (Pilea peperomioides) nejlepší volbou. Její dokonale kulaté listy mají tvar mincí nebo palačinek, proto nese názvy “čínská penízová rostlina” nebo “palačinková rostlina”. Tato pokojovka je také známá jako rostlina přátelství – ideální pro toto věrné znamení.

Střelec (23.11. - 21.12.)

Monstera adansonii

Extrovertní a vtipná povaha Střelců se dobře snoubí s neobvyklým vzhledem a vtipným názvem pokojovky Monstera adansonii, které se říká také švýcarský sýr nebo rostlina s pěti dírkami. Střelci stále někde jezdí a jsou neustále ve spěchu, takže nemají čas se o pokojovky příliš starat. Monsteru stačí jednou týdně zalít a bude spokojená.

Kozoroh (22.12. - 20.1.)

Kalanchoe daigremontiana

Kozorohové jsou nezávislí a houževnatí, podobně jako drobné rostlinky, které rostou podél okrajů listů rostliny Kalanchoe daigremontiana. Říká se jí také matka tisíců, ďáblova páteř, trnová koruna nebo aligátoří rostlina. Trpěliví Kozorozi jistě ocení i léčivé účinky této pokojovky, šťáva z listů působí antisepticky a antibakteriálně, není proto divu, že se lidově nazývá madagaskarský žen-šen.

Vodnář (21.1. - 20.2.)

Starček převislý

Originální, intelektuální, nekompromisní a výstřední jsou čtyři vlastnosti, které popisují Vodnáře. Hodí se k němu zajímavá a netradiční pokojovka Starček převislý (Senecio rowleyanus). Tento sukulent má listy ve tvaru hrášků nebo korálku, které jsou jakoby navlečené na dlouhém stonku.

Ryby (21.2. - 20.3.)

Rostlina zlatých ryb

Ryby jsou empatické, kreativní a milující. Rostlina zlatých ryb (Columnea gloriosa), která získala své jméno podle jasně oranžových květů připomínající skákající zlaté rybky, je skvělou volbou pro toto nápadité vodní znamení.

Související články

Zdroje: www.rd.com , www.ceskestavby.cz