obrázek z archivu ireceptar.cz
24. 05. 2013 | Doba čtení 2 minuty

Ruční nožový kultivátor domácí výroby

„Vyzkoušeli jsme na záhonech různá zařízení na kypření půdy, ale nakonec se nám nejvíc osvědčil ruční kultivátor vlastní výroby. Vznikl vlastně náhodou,“ píše Zdeněk Neubauer z Vidonína.

„Podařilo se mi totiž v kovovýrobě sehnat trojúhelníkové odstřižky čtyřmilimetrového plechu. Odstřižky o stranách 33 a dvakrát 97 mm byly stříhány nůžkami, proto měly poměrně ostré hrany. Špičky jsem navíc upnul do svěráku a uhnul je asi o 25 mm k jedné straně,“ popsal Zdeněk Neubauer materiál pro otáčivou část kypřiče.

Z čeho kultivátor sestrojil?

„V odstřižcích (břitech) vyvrtáme otvory ∅ 12 mm) pro nasazení na hřídel. Tu tvoří závitová tyč (M12) uříznutá na délku danou vidlicí, kterou vyrobíme z pásku plechu ohnutého do tvaru U.

součástky kultivátorusoučástky kultivátoruAutor: Archiv ireceptar.cz

Do vidlice na koncích vyvrtáme po otvoru pro hřídel ∅ 12,5 mm) a doprostřed přivaříme slabostěnnou trubku ∅ 28), která má otvor pro vrut jistící dřevěnou násadu.“

Montáž

„Nejprve natočíme na závitovou tyč matici a necháme ji asi 10 mm od konce přečnívat; přesah přijde do vidlice.

Tyč upneme svisle do svěráku a postupně na ni nasazujeme břity tak, abychom vytvořili větrník. Musíme ale nechat místo pro matici a pro stejný přesah jako na druhé straně hřídele.

dokončený kultivátordokončený kultivátorAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Na rozdíl od nářadí na fotografií Zdeněk Neubauer doporučuje barvy prohodit; břity by měly být oranžově, aby je bylo dobře vidět.

 

Matice utáhneme tak, aby břity zůstaly v nastavené poloze.

Všechno natřeme a poté namontujeme do vidlice.“

Kypřič na záhoně

„Při práci nejdříve kultivátor tlačíme před sebou, přičemž špičky břitů směřují dopředu, poté kultivátor přitahujeme k sobě — břity dokonale rozruší hrudky vzniklé předchozím pohybem.“