„Podařilo se mi totiž v kovovýrobě sehnat trojúhelníkové odstřižky čtyřmilimetrového plechu. Odstřižky o stranách 33 a dvakrát 97 mm byly stříhány nůžkami, proto měly poměrně ostré hrany. Špičky jsem navíc upnul do svěráku a uhnul je asi o 25 mm k jedné straně,“ popsal Zdeněk Neubauer materiál pro otáčivou část kypřiče.

Z čeho kultivátor sestrojil?

„V odstřižcích (břitech) vyvrtáme otvory ∅ 12 mm) pro nasazení na hřídel. Tu tvoří závitová tyč (M12) uříznutá na délku danou vidlicí, kterou vyrobíme z pásku plechu ohnutého do tvaru U.

Do vidlice na koncích vyvrtáme po otvoru pro hřídel ∅ 12,5 mm) a doprostřed přivaříme slabostěnnou trubku ∅ 28), která má otvor pro vrut jistící dřevěnou násadu.“

Montáž

„Nejprve natočíme na závitovou tyč matici a necháme ji asi 10 mm od konce přečnívat; přesah přijde do vidlice.

Tyč upneme svisle do svěráku a postupně na ni nasazujeme břity tak, abychom vytvořili větrník. Musíme ale nechat místo pro matici a pro stejný přesah jako na druhé straně hřídele.

Na rozdíl od nářadí na fotografií Zdeněk Neubauer doporučuje barvy prohodit; břity by měly být oranžově, aby je bylo dobře vidět.

Matice utáhneme tak, aby břity zůstaly v nastavené poloze.

Všechno natřeme a poté namontujeme do vidlice.“

Kypřič na záhoně

„Při práci nejdříve kultivátor tlačíme před sebou, přičemž špičky břitů směřují dopředu, poté kultivátor přitahujeme k sobě — břity dokonale rozruší hrudky vzniklé předchozím pohybem.“