Vyzdobte si svůj domov v duchu velikonoční nálady a vpusťte dovnitř jaro plné sluníčka, svěžího vzduchu a rašící zeleně. Kromě malovaných vajíček a barevně ozdobené pomlázky by neměla chybět miska se zeleným porostem. Co dělat, když už osení z pšenice nebo ječmene nestihne vyrůst?

Spolehlivé luštěniny

Obilí potřebuje od vysetí přibližně deset dní k tomu, aby řádně vyklíčilo a narostlo. Zrna lze povzbudit a namočit je ve vlažné vodě, klíčícímu osení dopřát dostatek tepla a světla a tím se celý proces urychlí. Jestli vás ale tlačí čas nebo nemáte možnost si obilky sehnat, vyzkoušejte osení z luštěnin. Pytlík hrachu, fazole nebo čočky doma jistě najdete a ze semen svižně vyklíčí mladé výhonky. Nezáleží na tom, který druh zvolíte, ale luštěniny nesmí být loupané, půlené či předvařené.

Před vysetím nechte semena nabobtnat ve vodě, čočce stačí 12 hodin, hrách, cizrna či fazole mungo potřebují lázeň aspoň 1-2 dny. Během této doby vodu několikrát vyměňte. Nabobtnalá semena můžete zasít do substrátu, ale nižší poros vyroste i v nakličovací misce nebo na talířku s namočenou buničinou. Výhodou takového pěstování je, že až mladé rostlinky přestanou plnit dekorační funkci, můžete křehké výhonky plné vitamínů sníst. Pokud chcete naklíčené luštěniny konzumovat, nezapomeňte je během růstu pravidelně proplachovat.

Chutné bylinky

Zbylo vám z letního zavařování hodně semínek hořčice? Na keramický tácek dejte papírovou utěrku nebo vrstvu buničné vaty a důkladně namočte. Semínka hořčice propláchněte a nasypte na připravený povrch. Alespoň dvakrát za den zkontrolujte a přidejte vodu. Podklad by měl být vlhký, ale samotné klíčící rostlinky nemají rády pobyt přímo ve vodě. Přibližně za pět dní už budou narostlé několikacentimetrové výhonky, které nakonec můžete ostříhat a užít si jejich pikantní kořeněnou chuť na chlebu nebo je přidat do pomazánek či polévek. Podobně vyzkoušejte ke klíčení i další aromatické rostliny jako například koriandr nebo fenykl.

Expresní řeřicha

Do svátků jara ale zbývá už jen pár dní a na zelený symbol jara jste úplně zapomněli? Zachrání vás řeřicha, stačí naklíčit a vyrůst ve svěží porost do čtyř dnů. Tato rychle rostoucí rostlinka se navíc dá použít jako listová zelenina, aromatická chuť jejích výhonků se skvěle hodí do salátů i pomazánek a neodolatelná je jen tak nasypaná na chlebu s máslem. Po velikonocích si na ní tedy ještě navíc pochutnáte. Semínka stačí vysypat na misku s vlhkou buničinou, vatou nebo kuchyňským ubrouskem, pořádně zalít a za pár dnů už na vás budou z misky jukat křehké zelené výhonky. Už během 24 hodin se ze semínek začnou klubat klíčky a potom doslova před očima uvidíte, jak výhonky rostou a zvětšují se. Tato expresní zelenina nezklame a na poslední chvíli zaručí, že osení na Velikonoce na stole chybět nebude.