Bezpečnost na prvním místě

Sedací vaky či pytle představují nábytek, který nemá ostré rohy. Zvlášť ho ocení děti. Mohou si v něm udělat skutečně pohodlí a uzpůsobit se ho tak, jak je jim to příjemné, zároveň poskytne prostor i nejrůznějším hrám. Pokud se však pustíte do vlastnoruční výroby sedacího vaku, nepodceňte bezpečnost výrobku. Velké nebezpečí představují pro děti drobné kuličky, které tvoří náplň.

Výrobci deklarují jejich hygienickou nezávadnost, ale nebezpečí dětem hrozí, pokud se jim podaří vak rozepnout. Kuličky přímo lákají ke hře. Velké nebezpečí představuje vdechnutí kuliček. Jak se ukázalo, může mít fatální důsledky - ve dvou případech skončilo udušením dětí. Vzhledem k užití vaků je jasné, že švy by neměly být ošizené. A to co se týče volby nití, tak i provedení švů. Ideální pojistku, že nebude z vaku unikat náplň, představuje kvalitně provedený trojitý šev.

Látka na sedací vak

Luxusní vaky se šijí z kůže nebo z koženky. Z těchto materiálů bychom však v domácích podmínkách tvořili asi dost obtížně, vzhledem k nárokům na šití těchto materiálů.

  • Kočárkovina – 100 % polyester je materiál nejčastěji používaný u prodávaných sedacích pytlů. Nabízí příjemné sezení, snadno se udržuje. Je možné ji sehnat v množství různých barev a vzorů, v různých gramážích. Nižší gramáž se hodí spíše pro využití v bytě. Nevýhodou je, že se při delším sezení můžeme potit.
  • Nylon – tento materiál bývá dražší, ale má delší životnost než polyester, není potřeba žádná speciální údržba (je nepromokavý).

Vak můžeme ušít i z dalších materiálů. Pochopitelně, že vak z manšestru bude mít kratší životnost než při použití již zmíněných materiálů. Pokud použijeme na výrobu vaku umělou kožešinu s dlouhým vlasem, musíme dávat pozor, aby vlas měl jednotný směr.

Výplň do sedacích vaků

Jak napovídá anglický název pro sedací vaky – been bag – používaly se jako náplň obdobných vaků fazole. Nevýhodou takové výplně je poměrně velká hmotnost. O mnoho výhodnější není ani použití rýže nebo čočky. Nemluvě o vysokých nákladech, které by s pořízením takového vaku byly spojeny.

  • polystyrénová drť – nabízí se jako levnější varianta výplní, ale šetření není v tomto případě zrovna na místě. Tento druh výplně se rychle slehne a navíc se z ní uvolňuje nemalé množství prachu.
  • polystyrenové kuličky EPS – prodávají se kuličky (granulát) v různé velikosti, můžeme zvolit takové, které budou našemu záměru nejlépe vyhovovat. Jejich výhodou je, že i přes velký objem mají nízkou hmotnost. Pro vaky se doporučují kuličky o průměru 3-6 mm. Velké kuličky nejsou příliš výhodné - „slehnou“ se rychleji. Menší kuličky (1-2 mm) se používají jako výplň do kojících polštářů.
  • pohankové slupky – představují alternativní výplň pro ty, kteří dávají přednost přírodním zdrojům.

Ideální tvar

Nabídka tvarů vaků je velmi rozmanitá. Ideální je, pokud si můžeme někde zkusit, jaký nám vyhovuje nejlépe. Kdo se rád povaluje, může zvolit velký polštář nebo válcovitý tvar. Na delší sezení se hodí tvary připomínající hrušku – nabídnou oporu zádům. Kdo má rád podložené nohy, může ještě přidat menší taburet.

Zdroj: Youtube

Trik pro snadnou údržbu

Pokud se rozhodnete zhotovit sedací vak pro děti, pak je potřeba důkladně promyslet jeho údržbu. Kdo někdy zkoušel vak naplnit ví, jak snadno „utíkají“ polystyrenové kuličky do prostoru. K usnadnění údržby výrazně pomůže, pokud zhotovíme vaky dva. Vnitřní bude chránit náplň podobně, jako sypek polštáře. Zhotovit jej můžeme např. z bavlněné látky, spíše pevnější. Hodit se na tento účel bude i klasická sypkovina. Teprve vnější obal vaku budeme sundávat a prát. V tomto případě musíme počítat u vrchního vaku s dostatečně dlouhým zipem, abychom již naplněný vnitřní vak dobře dostali dovnitř.

Zdroj: weallsew.com, sijtesnami.cz