Původně byl škapulíř součást oděvu mnoha náboženských řádů. Šlo totiž o úzký pruh látky s otvorem, který se převlékal přes hlavu. Do něj mohly být všity modlitby nebo byliny, které měly nositele chránit. Je pochopitelné, že se věřící inspirovali a škapulíř se rychle dostal i do lidového prostředí. V něm měl už podobu váčku a fungoval jako amulet. Lidé ho nosili buď na krku nebo si ho dávali pod polštář. Chtěli si tak zajistit ochranu proti nemocem, zlým silám, čarodějnicím, přírodním katastrofám a podobně.

A co škapulíř obsahoval? Bylinky, které měly mít kouzelnou moc, drahé kameny omyté křišťálově čistou vodou, ale také svěceniny, citáty z Bible nebo ochranné modlitby. I když se může zdát, že škapulíř je vhodný pouze pro „pověrčivé báby", opak je pravdou. Především již zmíněné bylinky, podle moderních výzkumů, fungují i proti klíšťatům.

Byliny, které klíšťatům nevoní

Dávný škapulíř obsahoval směs ze sedmi bylin – bazalky, rozmarýnu, hřebíčku, jmelí, šalvěje, tymiánu a vavřínu. Není náhoda, že zrovna vůni pěti z nich klíšťata nesnášejí. Patří mezi ně bazalka, rozmarýn, hřebíček, šalvěj a tymián. Proč jsou tyto byliny proti klíšťatům účinné?

Obsahují totiž chemickou látku zvanou karvakrol, která má charakteristicky štiplavou vůni. Několik na sobě nezávislých studií potvrdilo, že vysoké dávky bylinných éterických olejů, které karvakrol obsahují, dokáží klíšťata i usmrtit. Nám však bude stačit, aby se nám tito malí tvorečkové vyhnuli obloukem. (Zdroj: www.healthline.com)

Výroba jednoduchého škapulíře

Na ochranný škapulíř budete potřebovat:

  • malý plátěný sáček nebo kus látky
  • jehlu a nit
  • provázek nebo stuhu
  • nasušené bylinky – bazalka, rozmarýn, hřebíček, šalvěj a tymián

Můžete zvolit dva postupy výroby. Buď si z látky ušijete pytlíček ve tvaru obdélníku tak, že si vystřihnete pruh látky o šířce, která se vám vejde do kapsy. Pruh přeložte na polovinu a delší konce k sobě přišijte. Kratší konec bude mít funkci plnící a uzavře se pomocí stuhy nebo provázku. Nebo si z látky vystřihněte kruh, který pak naplníte bylinkami a volné konce k sobě svážete. Záleží na vás, zda umíte šít nebo jak umělecký chcete škapulíř mít.

Bylinky můžete použít koupené z obchodu, ale lepší jsou samozřejmě usušené ze zahrádky nebo květináče. Nadrťte je na menší kousky, ale ne úplně na prach. V kapse nebo v ruce se totiž ještě nadrtí. Nyní je vložte do pytlíčku a ten svažte provázkem nebo stuhou, aby se byliny nevysypaly. Škapulíř můžete nosit v kapse a během procházky ho občas promněte rukama, aby se vůně rozvinula. Také si ho můžete zavěsit kolem krku a opět, během pobytu v přírodě, ho promnout, aby se kolem vás rozvinula ochranná vůně.

Zdroj: Jerzy Zielinsky: Pod ochranou škapulíře, Karmelinátnské vydavatelství, 2010

www.healthline.com)