Podzim nabízí mnoho zajímavých přírodnin, se kterými snadno vykouzlíte dekorace pro váš byt. Využijte toho, co vám příroda nabízí, nasbírejte si větvičky, listy i podzimní květy a plody, vše zužitkujete při výrobě originálních dekorací. Inspirujte se a vytvořte nevšední svícen, který zútulní a prosvětlí interiér i při pošmourném počasí.

Potřebujete jen pár věcí

Na výrobu podzimního svícnu si připravte vhodný květináč nebo vázičku, výborné jsou keramické nádoby, které podpoří celkový přírodní dojem celého aranžmá. Dále si nachystejte hmotu pro aranžování květin, tavnou pistoli, svíčku v barvách podzimu a nejrůznější větvičky, listy, plody a květiny. Pokud budete používat květy, které potřebují vodu, je vhodnější aranžovací hmota pro mokré aranžování (obvykle má zelenou barvu), která do sebe dokáže nasáknout vodu. V ostatních případech výborně poslouží aranžovací hmota pro suché aranžování (obvykle bývá šedivá).

Postup krok za krokem

Z aranžovací hmoty si vyřízněte kostku, která bude vyplňovat asi dvě třetiny nádoby. Seřízněte její stěny, aby dokonale pasovala do květináče. Pokud máte hmotu určenou pro aražování živých rostlin, můžete ji nechat trochu nasáknout vodou. Díky tomu zůstanou květiny a větvičky co nejdéle čerstvé. Používáte-li sušené květiny, zapichujte je rovnou bez namáčení. Na vrchol kostky naneste trochu lepidla z tavné pistole a přilepte svíčku. Obejdete se i bez tavné pistole, svíčku připevníte pomocí několika kapek horkého vosku.


Okolo svíčky zapichujte postupně připravené přírodniny, větvičky jehličnanů, plody šípků, jeřabiny či rakytník, použijte klidně i malé jablíčko napíchnuté na drátku nebo na špejli přilepené oříšky. Do aranžmá se hodí také podzimní květy jako vratič nebo chryzantémy. Kombinace barev a celkový výsledný vzhled svícnu upravte podle své fantazie. Hotový svícen umístěte na stůl, skvěle se bude vyjímat například vedle okrasné dýně.

Dekoraci zvládnete vytvořit i bez aranžovací hmoty, potřebujete vyšší vázu i svíci. Svíčku připevněte doprostřed nádoby a okolo ní rozložte větvičky a květy. Během brzkých a nevlídných podzimních večerů vám světlo svíčky vytvoří příjemnou atmosféru. Nikdy však nenechávejte hořet svíčku bez dozoru, pokud odcházíte z místnosti tak plamen raději uhaste.