Velké parádnice nejen z řad dospělých žen, ale i malých holčiček nebo mladých dívek mají tolik šperků, bižuterie a módních doplňků, že často nevědí, kam s nimi. Jenže běda, když chcete najít konkrétní korále. Nejen, že takové hledání ve větším množství zabere hodně času, ale zvlášť nepříjemné je, když se korále či řetízky navzájem zamotají.

Šperky, zvlášť ty pro běžné denní nošení, není třeba ukládat do bohatě zdobených šperkovnic. Díky vhodnému zavěšení se mohou proměnit v zajímavý bytový doplněk. Inspirujte se v naše galerii. Organizéry na šperky mohou mít nejrůznější podobu. Od krabiček a malých truhlic přes vyřezávané stromky nebo odlévané ruky až po miniaturní krejčovské panny nebo jednoduché věšáčky.

Nástěnka pro ty, které chtějí mít vše po ruce

Pro ty, kdo své poklady neradi ukrývají, se hodí jejich vystavení na nástěnce. DIY projekt vlastnoručně vyrobené nástěnky není nic složitého. Můžete ji zhotovit jednoduše z korku a starého rámu na obrazy, nebo z bambusové rohožky určené na výrobu sushi.

Vyřezávaný stromek pro kreativní umělkyně

Dalším nápadem na DIY tvorbu je vyřezávaný stromek z překližky. Na jeho větve snadno zavěsíte velké množství řetízků, náramků i náušnic. Vyřezaný stromek musíte pochopitelně umístit do pevné základny.

Přehledně v miskách na komodě

Máte-li doma misky, které jen tak někde leží ladem, využijte je k odkládání šperků. Šperky se z nich jen tak někam nezakutálí. Chodíte-li do kurzů keramiky, pak si můžete na své šperky vyrobit speciální keramické misky.

Odlijte si dekorativní ruku

Pomocí gumové rukavice a sádry nebo kreativního betonu si odlijte tvar ruky s rovným podstavcem a na něj zavěšujte své šperky a bižuterii.

Na etažéru místo cukrovinek

Máte doma etažér na cukrovinky a zákusky a nevyužíváte jej? Pak byte mohli uskladnit své šperky právě na něm. Prostor tří misek v patrech nad sebou poskytne dostatek místa pro uložení vší té parády, která zatím nemá své stálé místo.

Na větvičku ve váze

Máte na zahradě kroucenou vrbu nebo lísku? Uřízněte z ní dvě tři dostatečně zakroucené větvičky, oloupejte z nich začerstva kůru a umístěte větvičky do stabilní vázy. Pak už jen stačí na větvičky navěsit své náhrdelníky, náramky, prsteny a náušnice. Využít můžete také zajímavý kus naplaveného dřeva nebo hezký samorost.

Na kovový řetízek na stěně

Máte ve svém pokoji volnou stěnu? Na pevných háčcích na ni můžete připevnit kovový řetízek s většími oky a na ten pak navěsit všechny své náušnice.

Na stojánku z kolíčků na prádlo

Do dřevěného masivního špalíku navrtejte otvor o průměru dřevěné tyčky široké do 5mm. Do špalíčku pak vetkněte dřevěnou tyčku, kulatou nebo hranatou a na ni v nepravidelných intervalech rozmístěte dřevěné kolíčky na prádlo. Kolíčky není třeba fixovat lepidlem, jestliže tyčka není hladká kovová. Na dřevěné tyčce kolíčky nesklouzávají ani, když jsou už na nich šperky navěšené.

Do pekáče na muffiny

Plech na muffiny zahálí ve spíži, protože právě teď hubnete a na pečení sladkostí nemáte ani pomyšlení? Využijte ho tedy zcela jinak a také prakticky. Naskládejte si do něj své šperky.

Do vyřezávané truhličky po babičce

Máte doma hrací nebo vyřezávanou truhličku po babičce, která dosud nenalezla své uplatnění? Použijte ji jako praktickou a efektní úschovnu vašich drahocenností, šperků a ozdob.

Kam s gumičkami do vlasů a s velkými náramky

A ozdobné gumičky do vlasů navlékněte na velkou karabinu a náramky na roli od papírových utěrek ozdobenou například washi páskami. Prstýnky a náušnice se pohodlně vejdou do zásobníku na led.