Možná se vám to také stalo. Kupované stojánky na tužky jsou fajn jen do té chvíle, kdy tužky či barvičky nejsou příliš krátké. Mezi plechovkami můžeme vybírat v mnoha různých rozměrech a tak si snadno vytvoříme stojánky ve velikosti, která nám nejvíce vyhovuje. K proměně na tužkovník se hodí např. použití plechovky od potravin. Plechovky pečlivě vymyjeme a zbavíme papírových obalů. Zvýšený pozor bychom měli dát na horní okraj. Pomocí některých otvíráků na konzervy získáme okraj, který nebude ostrý.

Lepidlo nebo tavná pistole?

Budeme-li chtít polepit plechovku papírem, pak se bude k lepení hodit spíše lepidlo. Využít můžeme také samolepicící tapety. Pokud se rozhodneme pro polepení drobnějším materiálem, např. dřevěnými špachtlemi, knoflíky, pak můžeme používat tavnou lepicí pistoli.

Její používání pod dozorem dospělé osoby zvládnou i děti. Ale důsledně musíme dbát na bezpečnost - roztavená hmota by mohla na těle způsobit popáleniny. Zapnutá tavná pistole by se měla odkládat vždy na nehořlavou podložku.

Pro zdobení stojánků na tužky se nejlépe hodí dřevěné špachtle o rozměrech 1x9,3 nebo 1x11,4 cm. Přírodní dřevo (buk) můžete barvit akrylovými barvami nebo mořidly, která zdůrazní strukturu dřeva. Někteří prodejci nabízejí špachtle již namořené v několika barvách.

Omotání provázkem či chlupatými drátky

Menším dětem se budou plechovky snáze omotávat různobarevnými chlupatými drátky. Tyto drátěné tyčinky opletené měkkým vláknem mívají průměr 6 nebo 15 mm a délku 30 cm a velmi snadno se s nimi pracuje. Pokud je dobře utáhneme, nebudeme potřebovat žádné lepidlo.

Omotání plechovky provázkem či vlnou už je pracnější a je lépe materiál k plechovce přichytit lepidlem či opět použít tavnou lepicí pistoli.

Přizdobení obarvených plechovek

Další variantou je vytvoření jednobarevného podkladu, který buď pomalujeme nebo polepíme. Plechovku nejprve natřeme vhodnou barvou nebo polepíme tvrdším papírem či samolepicí tapetou. Velmi efektně na tmavším podkladu vynikne nalepená světlá krajka.