Princip je jednoduchý a práce je spíše o trpělivosti a šikovných rukách. Kdo se do string artu zatím nepustil, určitě to bude chtít alespoň vyzkoušet. Rozhodně doporučujeme začít jednodušším motivem a uvidíte, že vás tohle sympatické tvoření brzy chytne.

Pro děti i dospělé

String art původně žádným uměním nebyl, byla to spíše učební metoda. String art totiž vznikl jako pomůcka pro děti školou povinné, aby lépe pochopily některé matematické pojmy. Ale to jsme se vrátili až do 19. století, kdy tato technika vznikla. Svého zpopularizování se dočkala na konci 60. let minulého století a uchvátila nejen děti, ale i dospělé, kteří se věnují často tvorbě velmi složitých geometrických obrazců nebo jiných náročných forem tvorby.

Lidová označení pro string art

V češtině jednotné označení této metody neexistuje. Nejčastěji se objevuje pod původním označením string art. Ale lidé ji nazývají různými lidovými názvy jako například obrázky z hřebíků a nití, nitěné obrázky, umění ze špendlíků a nití, vyplétané obrazy.

Princip string artu

I když se může popis metody jevit jako velmi jednoduchý, je třeba dát si pozor, aby se člověk do spleti nití nebo drátků příliš nezamotal. Tvorba string artu spočívá v ovíjení barevných nití, bavlnek, provázků, nebo drátku okolo hřebíků zatlučených do podložky podle původní předlohy. Vzájemným křížením a posouváním výchozího obmotávaného bodu vznikají výplně jak jednoduchého, tak i složitého tvaru. Je možné střídat materiál různých barev anebo vytvářet jednobarevná díla. Vzory mohou vznikat jak vyplňováním vnitřní části mezi hřebíky, tak naopak zrcadlově obráceného vzoru vně zatlučených hřebíků.

Kde brát motivy

Motivy volí každý tvůrce string artu podle vlastního vkusu, uvážení, příležitosti nebo náročnosti. Začátečníci rádi vyzkoušejí nějaký jednoduchý motiv, jako například srdíčko nebo květinu. Pokročilejší již mohou vybírat z motivů s nerovnoměrným okrajem nebo vícebarevnou výplní. Mistři tohoto oboru už se zaměřují na geometrické obrazce provedené v několika vrstvách a s použitím mnoha barev a jejich odstínů. Inspirovat se můžete i v naší Pinterestové galerii. Ve výtvarných potřebách dnes už seženete ucelené kolekce s konkrétními motivy. Existují kreativní sady, které jsou již zhotoveny pro přípravu konkrétního motivu. Právě ony mohou být dobrým startem pro vaši budoucí samostatnou tvorbu.

Kde začít

Začátečníkům doporučujeme nejprve shlédnout několik videí s postupem práce, a pak se teprve pustit do vlastního projektu.Vyzkoušejte například video s názornými ukázkami, jak práci začínat a ukončit a jak si vytvořit i vlastní šablonu:

Zdroj: Youtube

Autorka tvoří zrcadlově obrácený string art. Ačkoli jsme nenašli žádnou z knih, která tuto techniku popisuje v českém jazyce, podle množství titulů, které byly k tomuto tématu publikovány v zahraničí víme, že string art se těší ve světě velké oblibě. V německy mluvících zemích tuto techniku hledejte pod názvy Nagelbild (nehtový obrázek) nebo Fadenbild (provázkový obrázek).

Vánoční přání nebo dárky

Jste-li příznivci vlastnoručně vyrobených vánočních přání nebo dárků, zkuste letos zužitkovat nabyté zkušenosti se string artem a zúročit je při tvorbě zajímavých výrobků, kterými obdarujete své blízké nebo přátele. Jistě víte, co je jejich koníčkem, a tak vášnivého cyklistu potěšíte obrazem s motivem vyplétaného bicyklu. Oddanou psí pečovatelku odměňte obrázkem jejího psa a sestře, která miluje kočky, vytvořte nějakou kočku metodou string artu.

A týden před svátky můžete přátelům rozeslat vlastnoručně vyrobená přáníčka s vánočními motivy prošívanými skrz propíchnuté body. Tato technika velmi podobná string artu se jmenuje nitěná grafika. Jedná se v podstatě o vyšívání na papír. Potěšit můžete motivem baňky, větvičky, nebo hvězdy prošité zlatými nitkami na červené nebo zelené čtvrtce papíru.