Potřebujeme:

  • delší elektrickou šňůru s objímkou a vypínačem
  • hedvábný papír bílý a barevný
  • nůžky, gumové balonky, tavnou pistoli a škrob

Jak na to?

Nejjednodušší je výroba metodou papírmaše, slepováním tenkých papírových vrstev. Připravíme si škrobové lepidlo – rozmícháme dvě lžičky škrobu v hrnku studené vody a pomalu zahříváme, až vznikne hustá lepkavá hmota. Necháme ji vychladnout a můžeme lepit. Nafoukneme balonek do velikosti budoucí hlavy medúzy a posadíme ho do vhodné nádobky, aby se nám lépe pracovalo.

Štětcem na balonek nanášíme lepidlo a přikládáme barevné papíry tak, aby byla pokrytá jeho horní polovina. Vše ještě jednou přetřeme lepidlem.

Pak vezmeme čtverec bílého hedvábného papíru, přiložíme ho na vršek balonku a opět přetřeme lepidlem - máme spodní část zvonu medúzy.

Pro vrchní zvon nafoukneme druhý balonek tak, aby byl o něco větší než první. Na něj položíme další čtverec hedvábného papíru, přetřeme ho lepidlem a necháme pořádně proschnout a ztvrdnout. Ideálně by se to mělo povést z jednoho listu papíru, aby byl zvon průsvitný. Kdyby ale nebyl dostatečně pevný, použijeme jeden list navíc. Opatrně vypustíme balonky a odloupneme z nich dvě papírové „skořápky“, jednu barevnou a jednu bílou.

Připravíme si chapadla a „vlákna“ medúzy – pro chapadlo vystřihneme kruh z hedvábného papíru a rozstřihneme ho po spirále. Vlákno ukroutíme z dlouhého proužku papíru.

Do spodního (zeleného) zvonu medúzy vlepíme chapadla, kolem horního (bílého) zvonu nalepíme vlákna.

Do středu horního zvonu prořízneme malý otvor, protáhneme jím objímku a zalepíme horkým lepidlem. Pak stejným způsobem provlékneme i spodní zvon. Lampa je hotová, zbývá ji zavěsit a rozsvítit.