Jaký si vybrat materiál? Lze použít hoblovaná prkna, ale dobře se osvědčily takzvané plotovky, které se prodávají i v hobby marketech, a někdy s výraznými slevami. Mají sražené hrany, což pak v sestavě vypadá lépe. Rozměry zvolíme podle potřeby a možností.

Dále potřebujeme hranoly (37x37 mm) a hranolky. Ty jsou široké tak, aby v součtu se sílou prkna daly šířku hranolu. Slouží jako jakési spojky mezi prkny a hranoly.

Zvenku dokonale hladký truhlík

Šroubujeme do stran, které jsou na sebe kolmo, proto se vruty nesmí střetnout. Z vnější strany vruty nejsou vidět, vše je šroubované zevnitř, s výjimkou vrchních lišt, které zakrývají fólii. Vruty důsledně předvrtáváme, nejlépe vrtákem o polovičním průměru, jinak by se mohlo dřevo při utahování rozštípnout. Zvláště náchylné k tomu jsou hranolky.

Jako fólii lze zvolit třeba obal od substrátu, který v prohlubni mezi lištami propíchneme, aby mohla přebytečná voda odkapávat dovnitř. Hadici ani jinému plastovému nářadí, které můžeme pod truhlík schovat, to určitě vadit nebude. Je také dobré nasypat na dno vrstvu hrubšího písku a na ni pak rozprostřít pěstební substrát. Než ale truhlík osadíme, kompletně ho natřeme, třeba tenkovrstvou lazurou, a nebude-li stát pod stříškou, pak ho předtím ještě napustíme fungicidní penetrací.

Veškeré kroky si můžete podrobně prohlédnout ve fotogalerii