Bezpečná práce

Úhlová bruska je velký pomocník, který může být ale velmi nebezpečný. Pracovat s tímto přístrojem, majícím poškozený pracovní element nebo při špatném nastavení clony kotouče v prašném prostředí, může vyústit v těžké poranění nebo požár.

Před zahájením práce začneme celkovou kontrolou přístroje. Pracovní kotouč musí být v naprostém pořádku. Pokud je hodně opotřebovaný nebo naprasklý, vyměníme jej co nejdříve za nový. Vždy pořizujeme kotouče s průměrem, který je pro náš přístroj předepsaný. Podomácku provedená úprava, spočívající v odnětí clony a nákupu většího kotouče může vypadat na první pohled efektivně. Při práci je následně hnací řetězec velmi přetěžován, a to jak elektromotor, tak kuželový převod. Bez nasazeného ochranného límce odletují jiskry při řezání všemi směry, což je nejen nepříjemné, ale může dojít k neočekávaným škodám na okolních předmětech. Keramické a lakované povrchy jiskry nenávratně zničí.

Vždy se podíváme, zda tělo brusky nevykazuje volné díly a přívodní šňůra není poškozena. Teprve poté se můžeme pustit do činnosti.

Ochrana sluchu, očí a končetin

Při práci s rozbrušovačkou vždy důsledně dbáme na řádný oděv s dlouhým rukávem a nohavicemi. Oči chráníme ochrannými brýlemi. Nesmí chybět ani pevná obuv, která ochrání naše chodidla před žhavými jiskrami. Řada z nás si ale při práci s tímto přístrojem nevědomě poškozuje sluch. Ten musíme chránit také, protože řezání kovových materiálů je doprovázeno výrazným hlukem.

Jak správně pracovat s rozbrušovačkou

Po provedení kontroly přístroje a nasazení všech ochranných prvků včetně rukavic, se pustíme do práce. Řežeme vždy od protilehlé strany, protože jinak by mohlo dojít ke zpětnému vrhu, kdy roztočený kotouč při kontaktu s materiálem odmrští přístroj proti nám. Pokud potřebujeme pouze nařezávat povrch, nikoliv celý profil, pak nám nezbývá, než rozbrušku velmi pevně držet oběma rukama. Materiál vždy upínáme do svěráku. Pro řezání kovových materiálů použijeme některý z kotoučů, který je vyroben z karbidu křemíku nebo korundu, což jsou velmi tvrdá brusiva. Jako pojivo je použito umělé pryskyřice ve spojení se sklolaminátem. K řezání betonu slouží kotouče diamantové.

Broušení na mnoho způsobů

Pro brousící činnosti, spojené s odstraňováním nátěrů, nikdy nepoužíváme řezné kotouče. Pro tento účel pořídíme speciální brusné kotouče, známé taky jako hrubovací. Se svoji tloušťkou, atakující až 6 mm, mohou brousit ocel nebo kámen. Drátěné kartáče jsou podobné těm pro vrtačku, avšak přizpůsobené upínacímu systému rozbrušovačky. S takovým náčiním pracujeme v rámci přednátěrové přípravy. Drátěný kotouč s ocelovými štětinami zbaví povrchy jak rzi, tak zbytků nátěrů. Smirkový kotouč různé hrubosti využijeme při jemném dočištění materiálů, jako je kov nebo dřevo. Rozdíl při použití brousících kotoučů oproti řezání je v tom, že pro broušení pracujeme s nižšími otáčkami.