Nehod, na jejichž konci je mokrý mobilní telefon, je celá řada. Od drknutí do šálku či skleničky a polití často velmi lepkavou tekutinou (káva, džus, pivo, sirup), přes nejrůznější pády (do kýblu, záchodu nebo třeba bazénu). Neméně koluje i zaručených rad, jak nejlépe přístroj zachránit snadno dostupnými prostředky. Co můžete pro záchranu mobilu udělat vy a kdy a proč je vhodné kontaktovat odborný servis?

1. Mobil co nejdříve vypněte. Tím máte šanci zabránit případnému zkratu, pokud k němu zatím nedošlo.

2. Nemačkejte tlačítka, s přístrojem netřeste. Vyvarujte se počínání, kterým by se tekutina dostala i tam, kde zatím není.

3. Pokud to telefon umožňuje, vyndejte baterii, SIM kartu i paměťovou kartu.

4. Nikdy nezkoušejte k vysušení používat silné zdroje tepla, např. topení, slunce nebo fén.

5. Co jde sundat, sundejte a tekutinu opatrně otřete. Jako první pomoc s vysoušením pomůže cokoli, co je rychle po ruce – papírové kapesníky, ubrousky, toaletní papír, ale třeba i bavlněné tričko.

6. Pokud se mobil ocitl ve slané vodě, popř. došlo k polití některým z nápojů (pivo, káva, limonáda nebo džus), pak se doporučuje přístroj (vypnutý a bez baterie) opláchnut pod tekoucí vodou (neponořovat!), v ideálním případě destilovanou vodou.

7. Vyčkejte, až přístroj důkladně vyschne - telefon bez baterie a SIM karty ponecháme nejméně 48 hodin vypnutý. Čím déle, tím lépe. Telefon nepatrně nahněte tak, aby případná tekutina mohla vytéct z konektoru a reproduktoru.

8. Co nejdříve kontaktujte odborný servis, který může díky speciálním přístrojům telefon zachránit nejlépe. Ale ani jeho pracovníci vám nedokáží garantovat, že opravdu vše bude fungovat na 100%.

9. Vědci při laboratorních testech zjistili, že tradičně doporučovaný vysoušeč - rýže - příliš nepomáhá. Ukázalo se, že vysoušení s pomocí rýže i bez ní má obdobné výsledky. Navíc dochází pouze k vysušení vlhkosti přístroje. Případná další poškození (koroze, zkrat) sáček rýže či kočičí stelivo nevyřeší.

Voděodolný není totéž co vodotěsný

Pokud vlastníte některý dražší přístroj, je možné, že bude mít zvýšenou voděodolnost. Ale pozor – voděodolnost není totéž co vodotěsnost. Pokud si nejste jistí, jak to s odolností vašeho přístroje je, zjistěte, jaký stupeň krytí výrobce uvádí. Stupeň krytí (IP code = Ingress Protection Code) udává odolnost elektrických zařízení proti vniknutí cizího tělesa a vniknutí kapalin, zejména vody. Vyjadřuje se v tzv. IP kódu, který tvoří znaky "IP" následované dvěma číslicemi. První číslice udává ochranu před nebezpečným dotykem a před vniknutím cizích předmětů, druhá číslice pak označuje stupeň krytí před vniknutím vody. Mezi nejvyšší stupně ochrany před vodou patří:

  • IP x7 Chráněno proti ponoření do vody na 30 minut do hloubky 1 metr.
  • IP x8 Chráněno proti potopení do vody. Zařízení je schopné nepřetržitého potopení do vody za podmínek, které určí výrobce zařízení.

Z výše uvedeného vyplývá, že přístroje s nižším stupněm krytí nejsou před ponořením do vody chráněny a je třeba jejich vysušení po případném pádu do vody věnovat zvýšenou péči.

Zdroj: www.mobileko.cz, www.businesswire.com