Co budeme potřebovat?

kousky pěkného vánočního papíru, nůžky, tužku, pravítko, zlatou nit a univerzální lepidlo. Zvláště pokud zapojíme do práce děti, je lepší použít ekologické lepidlo, které neslepuje prstíky.

Postup

Základem je čtverec papíru o velikosti 10x10 cm (nebo 9x9 cm, 8x8 cm apod.).

Čtverec přeložíme napůl tak, že sklad máme po levé ruce. Poté složíme levý spodní roh do třetiny horního okraje. Pro začátek je dobré třetiny si odměřit, později už vzdálenost snadno odhadneme.

Levý růžek zasuneme dospodu podél svislé linie skladu. Pravý spodní roh přiložíme k levému hornímu rohu a vzniklý kornoutek sestřihneme do trojúhelníku.

Po rozložení papíru se nám vyloupne pěticípá hvězdička, prozatím s neuspořádanými sklady. Opatrně je přeložíme do správného tvaru, dovnitř jednoho ramene hvězdičky kápneme lepidlo a přilepíme smyčku zlaté nitky.

Hvězdička se dá použít i v tomto jednoduchém tvaru, ale samozřejmě lépe vypadá, když jí podlepíme „záda“. Na okraje hvězdičky naneseme zespodu po kapkách lepidlo, hvězdičku překlopíme na rub vánočního papíru, lehce přitlačíme a necháme zaschnout. Poté přebývající papír ostřihneme těsně u slepených okrajů.

Tip

Hvězdičky můžeme věšet na stromeček, ozdobit s nimi dárkové balíčky či adventní věnce, nebo je propojit zlatou přízí jako girlandu.