Ruční zdobení vánočního papíru přináší hned tři velké výhody. Vaše dárky budou zabaleny zaručeně originálně, druhý takový balíček rozhodně nepotkáte. Navíc ruční práce přidává dárku další rozměr, obdarovanému sdělíte, že vám na něm záleží a věnujete přípravě pozornosti pro něj čas a úsilí. A konečně, při společném vyrábění se může sejít celá rodina a strávit hezké chvíle při vánočních přípravách. Pomoci vám mohou i děti, pokud už na Ježíška příliš nevěří nebo papír využijete i při jiných příležitostech. Inspiraci na zdobení vánočního papíru najdete ve fotogalerii.

Jak na to

Na výrobu zdobeného balicího papíru si připravte několik věcí. Základem je hnědý balicí papír, který seženete v papírnictví. Dále potřebujete tempery, případně prstové barvy a štětec, nezapoměňte také na silně píšící černý fix. Podle toho, jaký způsob dekorování zvolíte, upotřebíte i další pomůcky jako jsou vykrajovátka na vánoční cukroví, lahev od vína, tužku nebo kousky papíru a lepidlo.

Klasika ze školy

Skoro každé dítě během školní docházky tiskne na papír razítky z brambor. Krásné vánoční vzory připravíte během chvilky tak, že do rozkrojené půlky brambory zamáčknete vykrajovátko na cukroví. Potom po jeho vnějším obvodu přejedete nožem a oddělíte přebytečnou surovinu. Vyjměte vykrajovátko a razítko je na světě, stačí potřít barvou a pracovat. Takto vyrobíte nejrůznější motivy s vánoční i jinou tématikou.

Lahev, vidlička i sklenička

Na potištění papíru se dají použít rozmanité věci, které máte doma po ruce. Nabarvená vidlička zanechá zajímavý čárkovaný vzor, stejně tak jako dno ozdobné skleničky nebo misky. Trpěliví jedinci si vyhrají s tiskem drobných teček pomocí gumy na tužce. Větší tvar umožní natisknout hrdlo lahve od vína nebo sirupu.

Tiskátka na sněhuláky a vločky

Na roztomilé sněhuláky postačí zátka od vína. S její pomocí natisknete tři kulaté kruhy nad sebe, které budou představovat sněhulákovo tělo. Pro rychlejší práci je možné slepit tři zátky vedle sebe pomocí lepící pásky a tisknout celého sněhuláka najednou. Až barva zaschne, dokreslete sněhulákovi nos a oči. Na vločkové razítko potřebujete dřevěnou dekorační vločku, kterou zakoupíte za pár korun v květinářství či papírnictví. Tavnou pistolí nebo lepidlem ji přilepte ke korkové zátce.

Malování prsty

Vánoční papír ozdobený soby je hotový opravdu rychle. Pro malování rukou použijte raději prstové barvy. Prsty udělejte dva bílé kruhy pro oči a mezi ně jeden červený jako nos. Na bílé puntíky po zaschnutí dodělejte ještě černé tečky. Černým fixem domalujte sobům paroží. Vánoční světýlkový řetěz si nejprve načrtněte černým fixem a potom rychle prsty domalujte jednotlivá barevná světýlka. Otisk celé ruky poslouží jako základ pro andělíčky. Otiskněte dvě dlaně bílou barvou, nechte zaschnout. Fixem dokreslete siluetu anděla i s hlavou, vlasy dotvoříte žlutou prstovou barvou.

Lepené ozdoby

Zbytky starého papíru ještě poslouží pro dekoraci vánočního balení. Vystřihejte z barevného papíru různě velké koule, které nalepíte na papír. Dokreslete závěs ke kouličkám a větvičku jehličí. U větších dekorů umístěte raději jeden obrázek doprostřed archu papíru, aby byl při balení dobře viditelný na dárku.