Malé postavičky vánočních skřítků na nás vykukují z výloh obchodů, na vánočních trzích a objevují se na pohlednicích i na balícím papíru. Tyhle mrňousky však stále častěji potkáme i v domácnostech, kde tvoří vtipnou a zajímavou vánoční dekoraci. Malý mužíček doma hlídá stromeček, cukroví na stole nebo z okna vyhlíží návštěvy. Půvabného pidimužíka si zvládnete vyrobit vlastními silami, nepotřebujete na něj nic složitě shánět ani kupovat. Určitě nezůstanete u jednoho a rodina vánočních skřítků se bude rozrůstat.

Skřítek z ponožky

V úplně nejjednodušší verzi postačí pro výrobu kouzelného skřítka jen stará pletená ponožka, kousek tělové látky na nos, vatelín jako výplň do nosíku, zbytek umělé kožešiny nebo rozčesané vlny na vousy, nůžky, jehla, nit a tavná pistole. Vzhled i barva vánoční postavičky je čistě na vás. Zvolte přírodní nenápadné barvy nebo sáhněte po jasných odstínech zelené, červené či zlaté. Vnitřek skřítka vyplní rýže, čočka nebo jiná sypká potravina.

Tělo skřítka

Samotná výroba vánočního skřítka je pak otázka pár chvil. Ponožku přestřihněte v oblasti paty, vrchní část dejte prozatím stranou a připravte si spodní díl k naplnění. Do zbytku ponožky nasypte rýži, čočku či jinou trvanlivý suchý materiál, a pořádně uzavřete, stáhněte provázkem nebo zašijte. Jestli se bojíte, že bude zrnka rýže vypadávat nebo se najednou vysype, uzavřete ji nejdřív do silného plastového sáčku a pak teprve naplňte ponožku.

Nos jako bambulka

Na nos vánočního skřítka se hodí látkové knoflíky, případně látkové či plstěné kuličky, dobře poslouží i korálek nebo rolnička. Pokud nic takového doma nemáte, nosík snadno vyrobíte ze zbytku látky. Vystřihněte z látky kolečko, které naplníte vatou, případně vatelínem. V případě nouze postačí i zmuchlaný papírový kapesník, zbytky vlny apod. Nos obšijte a stáhněte, až vytvoříte bambulku požadované velikosti.

Pořádný plnovous

Ze skřítka jsou kromě nosu vidět vlastně jen vousy, které zakrývají celé tělo. Pořádný plnovous vznikne z umělé kožešiny, docela dobře ale poslouží i rozčesaná vlna nebo jakákoli látka s dostatečnou hustotou vláken a chloupků. Použít se dají i stříbrné třásně na výzdobu vánočního stromku nebo zbytky ozdobných střapatých řetězů. Kožešinu vystřihněte do tvaru trojúhelníku v dostatečné velikosti případně si připravte množství nastříhaných provázků nebo třásní.

Čepice na závěr

Velká čapka naražená přes oči je průvodním znakem každého vánočního skřítka. Během několika minut ji vyrobíte z barevných zbytků látky, stačí vystřihnout dva díly a sešít je. Ještě menší úsilí vyžaduje pokrývka hlavy vyrobená z horního dílu ponožky. Z jedné strany ji stáhněte nití nebo ozdobnou šňůrkou a je hotovo. Pak už stačí vnitřek čepičky vyplnit trochou vaty, aby skřítkovi správně držela.

Skřítek je na světě

Sestavení skřítka je už posledním krokem. Na tělo skřítka přilepte lepidlem nebo tavnou pistolí vousy, nad ně připevněte nosík. Nakonec natáhněte skřítkovi čepici, kterou připevníte tavnou pistolí. Kromě základní výbavy může mít skřítek i další ozdoby, bez problémů mu můžete přidělat i ruce, malý košíček, větvičku, lyže nebo lampičku.