Proč je živý stromek šetrný k přírodě?
Zdroj: Oleggg / Shutterstock.com

Jak vybrat nejlepší vánoční stromek. Nenaleťte trikům prodejců

Byly doby, kdy se otec rodiny vydával do smrčin za vsí, aby přinesl alespoň nějaký stromeček. Dnes jsou na výběr jehličnany všech druhů, tvarů i velkostí. A rad, co s ním, je také požehnaně.

Proč je živý stromek šetrný k přírodě? Když roste, produkuje kyslík, po odstrojení a rozdrcení skončí v kompostu, ve městech se zoologickými zahradami i jako krmení. A že se plundrují lesy? Ale ne, dnes už se vánoční stromky pěstují na plantážích anebo jsou to průklesty.

Nejlevnější je smrk ztepilý. Jenže v bytě vydrží nejkratší dobu. Týden, nanejvýš dva. O něco lépe jsou na tom smrk pichlavý a smrk bílý (někdy se uvádí jako varieta smrku pichlavého). Jsou husté, košaté a některé variety druhého v pořadí dokonce stříbrně nebo modrošedě zbarvené.

Douglaska tisolistá má lesklé tmavozelené jehličí, které zůstane v bytě dlouho svěží, byť tvarem připomíná smrčky.

Borovice černá v bytě vydrží docela dlouho, rozhodně déle než smrk. Ale zase nemá tak husté jehličí ani tak pěkný tvar jako on. Borovice lesní je na tom s výdrží stejně, ale tvar nic moc, hodně se musí vybírat.

Jedle kavkazská, to je ono. Obzvláště taková, kterou producenti pěstují tak, aby byla hustá odspoda až ke špici a měla nejen pravidelný tvar kolem do kola, ale také silný kmen, který absorboval hodně živin. Pak vydrží docela dlouho, jehličí jí neopadá, jen se asi po třech týdnech vysuší a ztvrdne. Ovšem taková dvoumetrová jedlička stojí i tisícovku. Ani naší jedli bělokoré jehlice neopadávají, jen po čase ztrácejí barvu. Oproti své asijské sestře bývá subtilnější.

Dnes jsou na výběr jehličnany všech druhů

Odkud bude

I u nás jsou plantáže, kam lze zajet a koupit si vhodný, ještě rostoucí vánoční stromeček. Těsně před Vánoci ho uříznou a dopraví až k nám. Nebo si pro něj dojedeme.

Kupovat uříznutý jehličnan od nedůvěryhodných prodejců se nemusí vyplatit. Lesníci proti pychu natírají stromky speciální tekutinou, která není vidět a venku ani cítit, ale při pokojové teplotě velmi nepříjemně zapáchá.

Kdo chce pomoct dobré věci, nechť kupuje stromky vyřezávané v rámci výchovných zásahů v krkonošských lesích. Z prodeje se pořizují sazenice nových stromů, tentokrát i listnatých, které tahle oblast potřebuje jako sůl.

Co s ním doma

Mezi koupí a zdobením necháme stromek venku, klidně i na mraze, neublíží mu to.

Prodejci nabízejí frézování paty kmínku, aby se vešel do stojanu. Chceme-li ho však napájet vodou, odmítneme to, oloupaná kůra by to znemožnila.

Stromek necháme v síťovém obalu, aby tolik nevypařoval vláhu, můžeme mu seříznout patu kmínku a postavit ho do vědra s vodou. Venku nebo na balkoně, ne v bytě. Jehličnan si do pletiv nasaje ještě nějakou vodu a pak déle vydrží.

Každý nemá možnost stromek na den před Štědrým večerem přemístit třeba do garáže, aby se trochu aklimatizoval, dává ho z balkonu rovnou do stojanu. Třeba smrčky si postupným zvykáním prodlouží vánoční životnost až o osm dní, někdy i o celé dva týdny.

A co mu takhle dopřát speciální stojan s nádobou na vodu? Ještě z ní nějakou vláhu získá, zůstane déle svěží a navíc nás odmění lesní vůní po celé svátky.

Předtím mu z kmínku uřízneme tenký plátek a vodu doléváme, je-li to potřeba.

Přidáme do ní tekuté hnojivo pro květiny s okrasnými listy. Obsahuje totiž draselné sloučeniny, které posílí buňky jehlic, takže třeba u smrčků tak rychle neopadají.

Můžeme použít i živý stromek v květináči

Živý stromek v květináči

Změnu teplot dobře přežije jehličnan, který byl v nádobě pěstovaný už od jara či déle, nikoliv přesazený měsíc či dva před vánočními svátky. A musí být venku. V bytě vydrží asi tři dny, snese i týden, pokud nebudeme topit na víc než 20 °C a vlhkost udržovat pod 50 %. A pak s ním zase ven na zahradu. Nesmíme mu dát možnost, aby přerušil zimní klid, v němž se nachází, jinak nejspíš návrat zpět nepřežije. Ani když ho uvnitř necháme napořád, nebude se mu dařit, je od přírody zvyklý na středoevropské klimatické pásmo, ne na tropy našich bytů.

Když mrzne, aklimatizujeme ho asi týden před i po Štědrém dnu. Vhodné druhy jsou smrk pichlavý, douglaska, jedle.

Kritéria pro výběr

Silný kmínek, pružné větve a bohaté, lesklé a svěží jehličí. Když porovnáme dva stejně velké jehličnany a jeden bude znatelně lehčí, je to známka toho, že les opustil už před drahnou dobou. Ztratil větší množství vláhy. Čerstvý má také čistý, nepopraskaný řez, dřevo není vysušené.

Každý druh stromku voní jinak

Ach, ta vůně vánoční

Když na Štědrý večer utrhneme ze stromku pár jehlic, rozemneme je prsty a dáme na misku nad topení, získáme výraznější vůni. Ve smrkovém jehličí ucítíme pryskyřici, jedlové jehličí voní sladce nakysle a plně, borovice voní výrazně a dlouho, jehličí jalovce cítíme sladce nahořkle, někdy až těžce, douglaska voní po citrusech. A v cypřiši jako by vonělo koření.

Téměř to vypadá, že je kolem vánočního stromku docela dost práce. Možná. Ale je to taky radost, a ta je o hodně větší. Nebo snad ne?

Akční letáky