Venkovní kuchyně potřebuje prostor. Pro pohodlné vaření a sezení počítejme zhruba s rozměry 4x3 metry.

Architekt a odborník na kamenné kuchyně Karel Hrdina doporučuje podívat se, kudy putuje slunce naší zahradou, a kuchyni situovat tak, aby v ní byl okolo poledne už stín. Měla by také být v centru dění — například u bazénu, terasy, odpočinkového trávníku, prostě tam, kde se přítomní mohou účastnit vaření, grilování a hodování. Účelnou venkovní kuchyni lze postavit jako samostatný zahradní prvek, ale rovněž jako přístavek k domu.

Zastřešit, nebo stačí pergola?

Podle architekta Hrdiny záleží jen na naší chuti a preferencích. Každá z variant má něco do sebe.

Sedlovou střechu kuchyně můžeme využít i jinak — vzniklé podkroví může sloužit jako úložný prostor, dětská herna či letní ložnice.

Pergola je zase pohledově lehčí a s pnoucí se vinnou révou nám bude celé léto připomínat atmosféru Středomoří.

  • Praktické jsou boční zídky, které mohou být vzdušné, a přitom fungovat jako ochrana před větrem a cizími pohledy.

Sami, nebo s odborníkem?

Zahradní kuchyně by měla být nejen účelná, ale měla by těšit i naše oko. Proto by stavbě měla předcházet minimálně konzultace s někým, kdo má se stavbou podobných objektů více zkušeností, kdo dokáže zohlednit styl domu a kdo pomůže kuchyni citlivěji či nápaditěji zasadit do zahrady.

Kdy je nutné povolení stavebního úřadu?

U menších staveb, jejichž základová deska nepřesáhne 16 m², stačí na příslušném stavebním úřadu ohlášení stavby. U větších staveb je již potřebné stavební povolení.

Z jakého materiálu stavět

Základní konstrukce může být zděná, kovová, dřevěná, případně kombinace všeho dohromady. V českých podmínkách je zřejmě nejoblíbenější zděná letní kuchyně. Důvodem je dostupnost materiálu, jednoduchá realizace, dlouhá životnost a snadná údržba.

Příjemně rustikálně působí i kamenná kuchyně, navíc je podle Karla Hrdiny údržba kamene překvapivě jednoduchá — až po několika letech jej doporučuje omýt tlakovou vodou bez jakýchkoli chemických přísad.

Pokud zvolíme lehčí dřevěnou konstrukci, můžeme použít buď některé z trvanlivých exotických dřev (bambus, teak), bohatě ale postačí i levnější domácí smrk nebo borovice. V tomto případě je ovšem nezbytná důkladná povrchová úprava.

Který styl zvolit

Evergreenem mezi venkovními kuchyněmi je styl francouzské Provence. Nábytek je převážně rustikální v pastelových barvách, často s patinou oprýskaného laku.

Dvířka může vyplňovat jen „králičí“ pletiva, nebo se místo dvířek aranžují různé závěsy a záclonky, často s jemnou výšivkou. K tomu se hodí stůl s nahrubo stlučenou deskou a třeba i různé židle. V takové venkovní kuchyni vynikne i stará kredenc po babičce, opatřená svěží barvou.

Čím kuchyni vybavit

Ve venkovní kuchyni si můžeme (leckdy i musíme) dopřát potěšení z vaření jako za starých časů. Architekt Hrdina doporučuje především sporák s litinovými pláty propojený s udírnou.

Na plátech uvaříme guláš nebo upečeme bramborové placky. Z topeniště sporáku přechází žár a zplodiny do udírny, kde se může udit maso pověšené na hácích. V této udírně lze rovněž péct maso v pekáči jako v troubě.

Nezapomenutelným kulinářským zážitkem je například krocan, přikrytý alobalem a tři hodiny pečený a uzený dohromady. Topením ve sporáku můžeme navíc vytápět sušárnu bylinek, ovoce nebo houby.

  • Sporák, udírna, ale například i otevřené ohniště pro rožnění potravin vyžadují komín.

V zahradní kuchyni dobře využijeme různý nábytek různého stáří. Ovšem i takovému se vyplatí věnovat pozornost, renovovat ho a povrchové upravit, aby se dřevo nekroutilo a nenatahovalo vlhkost.

Zručný kutil zvládne stavbu linky z lícových cihel tzv. klinkerů. Jsou mrazuvzdorné, nenasákavé a vydrží opravdu hodně. Tvar linky se v tom případě dá dokonale přizpůsobit vlastní představě, ať už půjde o dřez, varnou desku, látkové závěsy místo dvířek a další detaily.

Nízkou zídku využijeme pro odkládání věcí, na dekorace, lampičky a podobně. Také rustikální poličky a držáky usnadní práce v kuchyni.

Do venkovní kuchyně patří dostatečně velká pracovní plocha stejně jako voda z kohoutku, dřez s odpadem i odpadkový koš a podobné vybavení, které je v kuchyních běžné.

V moderním typu venkovní kuchyně lze stěny vytvořit z prosklených panelů, které dovolují prostor kuchyně otevřít, nebo naopak uzavřít před deštěm, větrem či chladem. Uplatní se v ní i moderní přístroje a prvky od kávovaru a mikrovlnné trouby přes samostatný varný ostrůvek až po bar s vysokými židlemi. Celkový dojem může umocnit noblesní svítidlo a kamenné obložení stěny. Samozřejmě, kdo dá přednost babičkovské kuchyni, vystačí s mnohem nižšími investicemi.

Kresby: Vladimír Bukovský